Bucur Sarbu, Seful sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Judetean din Sibiu, si-a dirijat si chiar a intervenit la propria operatie de varice. Medicul a refuzat sa fie anesteziat general, chiar daca piciorul sau stang a avut nevoie de 13 interventii chirurgicale. Sarbu a fost constient tot timpul, iar, pentru a ajuta echipa de chirurgi, venele la care a putut ajunge au fost operate chiar de el. Altfel, si-ar fi putut pierde piciorul sau, mai grav, viata. Maine se implinesc doi ani de la aceasta ‘culme a chirurgiei’, iar doctorul spune ca se simte excelent.
Doctorul Bucur Sarbu este chirurg plastician de mai bine de 30 de ani. Prin mainile sale au trecut zeci de mii de pacienti, dar niciodata nu si-ar fi inchipuit ca va ajunge sa se opereze singur. ‘In 2001 ma intorceam din Noua Zeelanda, unde facusem un schimb de experienta. Zborul a durat 16 ore fara sa am posibilitatea sa ma ridic in picioare. Am facut tromboza care s-a agravat pentru ca stateam foarte mult in picioare, fie in sala de operatie, fie cand ma aflam in vizita la pacienti’. Daca nu s-ar fi operat, medicul risca sa i se amputeze piciorul, sa ramana paralizat sau, mai grav, sa-si piarda chiar viata.
In primavara lui 2006 a decis sa se opereze, cu o singura conditie, sa asiste si sa participe la interventia chirurgicala.
‘In ziua respectiva am operat un pacient, iar dupa-amiaza am pregatit sala pentru interventia mea. Nu am vrut sa fiu anesteziat general, asa ca am pastrat tot timpul contactul cu medicii care m-au operat, Alina si Claudiu Helgiu.
Ei ma intrebau ce sa scoata si ce nu, iar eu ii ghidam ce sa faca. Si asistentele erau foarte emotionate pentru nu eram un pacient necunoscut, doar lucram impreuna zi de zi. In total, piciorul meu stang a avut nevoie de 13 interventii chirurgicale. Pentru ca nu aveam stare, venele la care ajungeam au fost operate chiar de mine’, ne-a marturisit doctorul.
Acum, pe piciorul doctorului abia se mai zaresc urmele inciziilor care i-au dat bataie de cap.
Aceasta nu a fost singura data cand chirurgul s-a operat singur. ‘Am intrat cu mana intr-o stanca si a trebuit sa ma cos, ca-mi iesisera tendoanele afara’, isi aminteste medicul.
Zborurile prelungite tripleaza riscul trombozelor
Cercetatorii olandezi au descoperit ca zborurile prelungite tripleaza riscul aparitiei trombozelor. In medie, pentru un pasager care se afla la bordul unui avion mai mult de patru ore exista posibilitatea de 1 la 5 sa sufere de aparitia cheagurilor de sange din cauza pozitiei fixe de pe scaunul avionului.
Tromboza venoasa poate ameninta viata
Conform Dictionarului Medical, tromboza venoasa profunda, boala de care suferea medicul Bucur Sarbu, este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrelor superioare. Trombii se pot forma fie la nivelul venelor superficiale (boala se numeste tromboflebita sau, simplu, flebita) sau la nivelul venelor profunde. Trombii de la nivelul venelor superficiale cauzeaza rareori probleme, pe cand cei de la nivelul venelor profunde necesita evaluare medicala imediata. Trombii de la nivelul venelor profunde se pot mari in dimensiuni, pot circula in torentul sangvin pana la nivelul plamanilor, determinand embolism pulmonar, care ameninta chiar viata.
Un medic roman si-a cusut hernia in 1909
Libertatea a relatat in 2005 despre primul medic din lume care s-a operat singur. In 1909, chirurgul iesean Alexandru Taicu a hotarat sa ‘rezolve’ cu propriile maini o hernie inghinala de care suferea. Medicul ortoped Florin Tocan de la Spitalul de Urgenta Floreasca l-a cunoscut pe Taicu si a povestit Libertatii experienta inedita.