Bitcoinul ar fi trebuit să ajute economia El Salvadorului, transformând țara din America Centrală într-un avanpost al unei revoluții economice. În acest scop, președintele țării, Nayib Bukele, a șocat lumea financiară anunțând că cea mai populară monedă digitală va deveni monedă națională.

Acum, pariul pare să se întoarcă împotriva sa, o nouă dovadă a diferenței dintre promisiunile utopice ale susținătorilor criptomonedelor și realitățile economice.

Rezervele guvernamentale de bitcoin au pierdut aproximativ 60% din valoarea estimată, după ultima prăbușire a pieței. Utilizarea monedei bitcoin în rândul salvadorienilor a scăzut și ea substanțial, iar țara este în criză de numerar, deoarece Bukele nu a reușit să strângă fonduri noi de la investitorii în criptomonede.

Chiar și așa, eșecurile financiare nu au afectat popularitatea lui Bukele.

Sondajele de opinie arată că opt din 10 salvadorieni continuă să îl susțină pe președinte, în special mulțumită luptei sale împotriva criminalității și a subvențiilor pentru combustibil, care au atenuat efectele inflației globale.

Criticii avertizează însă că eșecul strategiei cripto a președintelui – care ar fi trebuit să genereze investiții și să ofere servicii financiare pentru cei săraci – a scos la iveală deficiențele stilului său de guvernare, unul autoritar și bazat pe imagine.

Politico: recoltele fermierilor din UE, compromise de secetă. Ce pierderi sunt așteptate în țara noastră
Recomandări
Politico: recoltele fermierilor din UE, compromise de secetă. Ce pierderi sunt așteptate în țara noastră

Eșecul a ridicat de asemenea semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea financiară a planului său ambițios de modernizare a El Salvadorului, cumva în dauna guvernării democratice.

„Oamenii sunt speriați că își pierd banii”

Investițiile în strategia cripto au fost semnificative. Anul trecut, guvernul a alocat echivalentul a 15% din bugetul anual de investiții pentru a încerca să introducă bitcoinul în economia națională.

Astfel, statul a oferit 30 de dolari – în jur de 1% din venitul mediu anual din țară – fiecărui cetățean care a descărcat o aplicație de plată în criptomonedă susținută de guvern, numită Chivo Wallet.

Bukele a anunțat că aproape 3 milioane de salvadorieni, adică 60% dintre adulți, au dat curs apelului său. Cu toate acestea, după acest succes aparent inițial, utilizarea criptomonedelor s-a prăbușit.

Doar 10% dintre utilizatorii Chivo au continuat să facă tranzacții în bitcoin pe aplicație după ce și-au cheltuit cei 30 de dolari, potrivit unui sondaj realizat de trei economiști și publicat de Biroul Național de Cercetare Economică, un think-tand din SUA. Și aproape niciun client nou nu a descărcat aplicația în acest an, au mai constatat cercetătorii.

„Guvernul a dat acestui proiect tot sprijinul posibil, și totuși a eșuat”, a declarat Fernando Alvarez, economist la Universitatea din Chicago și unul dintre autorii studiului.

NATO se grăbește să contracareze amenințarea Rusiei în punctul slab al Europei – regiunea Mării Negre. Problemele de care s-au lovit francezii trimiși în România
Recomandări
NATO se grăbește să contracareze amenințarea Rusiei în punctul slab al Europei – regiunea Mării Negre. Problemele de care s-au lovit francezii trimiși în România

Un sondaj separat realizat de Camera de Comerț din El Salvador în martie a arătat că doar 14% dintre întreprinderile din țară au efectuat tranzacții în bitcoin de la introducerea acestuia în septembrie și doar 3% au concluzionat că strategia are vreo valoare comercială.

Salvadorienii din Statele Unite au ignorat, de asemenea, apelul lui Bukele de a folosi bitcoin pentru a trimite bani rudelor de acasă. Aplicațiile de plată în monedă digitală, cum ar fi Chivo, au reprezentat mai puțin de 2% din remitențe în primele cinci luni ale acestui an, potrivit băncii centrale din El Salvador.

Promovarea bitcoin a fost afectată și mai mult de pierderea valorii monedei virtuale, o criză care a început în luna martie și continuă încă.

Iar cetățenii se tem. „Oamenii sunt speriați că își pierd banii”, a declarat Edgardo Villalobos, un localnic din San Salvador, care coordonează vânzătorii dintr-o piață stradală aflată în centrul capitalei.

După recenta prăbușire a prețurilor, el a observat că cei 30 de dolari obținuți în urma descărcării aplicației Chivo valorează acum doar 10 dolari.

„Impactul a fost nul”

În ciuda prăbușirii pieței cripto, entuziaștii și antreprenorii Bitcoin susțin că introducerea monedei virtuale a transformat imaginea El Salvadorului și a generat oportunități financiare pentru cetățenii săi.

Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic”
Recomandări
Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic”

„Suntem încă pe drumul cel bun”, a declarat Eric Gravengaard, directorul executiv al Athena Bitcoin, o companie de criptomonede cu sediul în Statele Unite care operează rețeaua de A.T.M. pentru criptomonede din El Salvador și procesează tranzacțiile cu bitcoin pentru cele mai mari lanțuri de magazine din țară.

Nu toți sunt optimiști. Criticii spun că bitcoin nu a reușit să aducă în țară valul de antreprenori promis de autorități.

Doar 48 de noi companii axate pe bitcoin s-au înregistrat în El Salvador de la introducerea criptomonedei, potrivit băncii centrale a țării.

Această cifră reprezintă mai puțin de 2% din toate afacerile care s-au deschis în 2019. În plus, aproape toate sunt start-up-uri care angajează puțini localnici și aduc puține investiții, a declarat Leonor Selva, directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Întreprinderi Private din El Salvador.

„Impactul a fost nul”, a observat ea, adăugând că, în loc să atragă noi investitori, bitcoin a speriat finanțatorii tradiționali îngrijorați de impactul criptomonedelor asupra stabilității economice.

Gravengaard, directorul Athena Bitcoin, a observat că aproape toți cei 30 de angajați ai companiei sale din El Salvador sunt cetățeni locali.

Și alții spun că în general, sectorul tehnologic în creștere din această țară a oferit tinerilor săi oportunitatea de a-și construi o carieră într-o țară altfel săracă.

„Acesta este pur și simplu un vis”, a declarat Gerson Martínez, un antreprenor salvadorian în domeniul bitcoin. „Ca fiu al unor migranți care au fost nevoiți să părăsească El Salvador, acest lucru îmi dă multă speranță”, a adăugat el.

„Vă mulțumesc că ați vândut ieftin”

Prăbușirea prețului nu a descurajat entuziasmul lui Bukele pentru cripto monede. Într-o serie de postări pe Twitter în cursul anului trecut, el a anunțat că a cumpărat în total aproape 2.400 de bitcoini, în tranzacții evaluate la 100 de milioane de dolari.

Când criticii l-au acuzat de iresponsabilitate financiară, el a răspuns acid, spunând că face tranzacții pe telefon, dezbrăcat.

„Bitcoin este viitorul!”, a spus el într-o postare pe Twitter de pe 30 iunie, după ce a anunțat cea mai recentă achiziție, pe fondul prăbuirii valorii bitcoin. „Vă mulțumesc că ați vândut ieftin”, a adăugat el.

Nu este clar unde anume sunt deținute activele bitcoin, ce valoare au, cum au fost plătite sau cine deține codurile care dovedesc proprietatea lor.

Biroul de presă al lui Bukele, ministrul său de finanțe, José Alejandro Zelaya, și consilierul său pe tema bitcoin, Samson Mow, nu au răspuns la întrebările New York Times.

Până în prezent, tranzacțiile lui Bukele au provocat bugetului țării pierderi de 63 de milioane de dolari, potrivit estimărilor făcute săptămâna trecută de revista Disruptive, editată de de Universitatea Francisco Gavidia din San Salvador.

Pierderile cresc pe măsură ce guvernul se străduiește să subvenționeze costul în creștere al importurilor de alimente și combustibil și să plătească o tranșă de datorie publică.

Admițând, practic, problemele economice, Bukele a redus anul trecut plățile pentru guvernele locale, forțând unii primari să reducă serviciile publice.

„O investiție care nu aduce beneficii sociale”

„Problema cu bitcoin este că nimeni nu câștigă nimic”, a declarat pentru New York Times Carlos Acevedo, un economist salvadorian și fost director al băncii centrale. „Este o investiție care nu aduce beneficii sociale”, a observat el.

Prăbușirea valorii criptomonedelor a deraiat deja o parte majoră a experimentului financiar din el Salvador: emiterea primei obligațiuni guvernamentale din lume susținute de bitcoin.

Obligațiunea i-ar fi permis lui Bukele să ocolească instituțiile financiare tradiționale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, care a cerut mai multă disciplină financiară, înainte de a acorda noi fonduri țării.

După ce a anunțat o obligațiune de 1 miliard de dolari denominată în bitcoin, guvernul a amânat proiectul pe termen nedefinit în ultima clipă, în martie, susținând că războiul din Ucraina a înrăutățit condițiile financiare globale.

Economiștii spun că acest lucru a lăsat țara cu puține opțiuni bune pentru a face o plată de 800 de milioane de dolari pentru datoria sa, care este scadentă în ianuarie.

În cele din urmă, Bukele se va confrunta cu o alegere dificilă: reducerea drastică a cheltuielilor publice, cu riscul de a înfuria alegătorii, sau împingerea țării în incapacitate de plată. O intrare în incapacitate de plată ar putea perturba importurile, ar reduce creșterea economică și chiar ar putea provoca o criză bancară.

„Bukele a arătat că îi pasă mai mult de imaginea publică decât de o politică economică bună”, a declarat Frank Muci, expert în politici publice la London School of Economics, care a studiat obligațiunile în bitcoin ale El Salvadorului.

În cele din urmă, a avertizat economistul, guvernul se va confrunta cu problemele pe care chiar el le-a generat, „cu un cost foarte mare pentru țară”.

Urmărește-ne pe Google News
Dan Șucu e căsătorit de 17 ani cu o prezentatoare de știri: cum arăta partenera sa în perioada când apărea zilnic la TV
GSP.RO
Dan Șucu e căsătorit de 17 ani cu o prezentatoare de știri: cum arăta partenera sa în perioada când apărea zilnic la TV
Secretul anti-îmbătrânire al Anei Aslan. Ce aliment nu îi lipsea de pe masă femeii care a descoperit elixirul tinereții
Playtech.ro
Secretul anti-îmbătrânire al Anei Aslan. Ce aliment nu îi lipsea de pe masă femeii care a descoperit elixirul tinereții
Românii care vor să ia credit ar putea da test înainte. Printre întrebări, "Ce este ROBOR?"
Observatornews.ro
Românii care vor să ia credit ar putea da test înainte. Printre întrebări, "Ce este ROBOR?"
Horoscop 20 august 2022. Gemenii vor dispune de mai multă energie, care poate duce la o agitație continuă, pe toate planurile
HOROSCOP
Horoscop 20 august 2022. Gemenii vor dispune de mai multă energie, care poate duce la o agitație continuă, pe toate planurile
Mai mulți morți, după ce două avioane mici s-au ciocnit deasupra unui aeroport din California | VIDEO
Știrileprotv.ro
Mai mulți morți, după ce două avioane mici s-au ciocnit deasupra unui aeroport din California | VIDEO
I se mai spune şi “Litoralul din Vest”. Locul din România unde te bucuri de plajă şi apă fără agitaţia de la mare
FANATIK.RO
I se mai spune şi “Litoralul din Vest”. Locul din România unde te bucuri de plajă şi apă fără agitaţia de la mare
Ce a făcut Gigi Becali într-un studio de televiziune: ”Am fost şocat”
Orangesport.ro
Ce a făcut Gigi Becali într-un studio de televiziune: ”Am fost şocat”
Care este varianta optimă pentru tine: credit ipotecar în lei sau în euro? Află acum!
PUBLICITATE
Care este varianta optimă pentru tine: credit ipotecar în lei sau în euro? Află acum!
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.