Metoda este desprinsă parcă din filmul ”Piciul”, al lui Charlie Chaplin. Acolo, copilul dădea cu piatra în ferestre, iar părintele său, Chaplin, în rol de geamgiu, venea imediat cu oferta la persoana care tocmai se trezise cu geamul spart.
În varianta băcăuană, electricienii au venit peste client şi i-au spus că au informaţii cum că ar fi probleme cu contorul electric. Omul, de bună credinţă, a deschis, să rezolve problema, moment în care cei doi electricieni au rupt sigiliul, apoi i-au arătat abonatului: ”Uite, ai umblat la aparat!”. Apoi au cerut mită 1.000 de lei ca să tacă şi să aducă un aparat nou. Cei doi au specificat că ei sunt modeşti şi nu iau decât două sute de lei, restul fiind pentru superiori, ca să închidă ochii, să fie bine.
Sigur că înainte de a se certa cu ei oricare cetăţean nevinovat se gândeşte şi la consecinţe: în asemenea cazuri, dacă nu poţi dovedi că nu ai umblat la contor, rişti închisoarea de la şase luni la trei ani. Nu se ştie câţi oameni au păcălit cei doi electricieni-şpăgari, dar în cazul de faţă au dat peste un abonat care i-a reclamat la poliţie şi le-a întins cursa flagrantului.
Electricienii nu au ce căuta în casă neanunţaţi
Cu urmare a cercetărilor, oamenii legii au stabilit că electricienii în cauză au pretins că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul unei companii de furnizare gaze naturale şi energie electrică pentru a nu constata deteriorarea sigiliilor, suma primită urmând a fi împărţită cu aceştia.
Procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru cei doi inculpaţi, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Contoarele electrice aparţin distribuitorului de energie electrică, dar specialiştii firmelor de distribuţie nu intră în casele oamenilor decât după ce anunţă oficial clientul, printr-un document, cu cel puţin o zi înainte. Adică nu au ce căuta electricieni care să se uite la reţeua electrică fără un anunţ prealabil. În asemenea cazuri, clientul trebuie să sune imediat firma de distribuţie şi să se intereseze ce se întâmplă, înainte de a lăsa pe cineva în casă.