Sâmbăta trecută, Adrian era în mașină, pe Bulevardul Timișoara din Capitală, când a pornit alarma la aplicația de pe telefon: „Bulevardul Milea Vasile, Feminin, lipotimie informație neclară, leșinată”. „Am ajuns relativ în trei-patru minute, odată cu un echipaj de prim-ajutor de la SMURD, moment în care am aflat că fata era în stop cardiorespirator, nu prezenta respirație, nu răspundea la stimuli, era inconștientă. M-am apucat de protocolul de resuscitare pentru care am fost instruit”, povestește tânărul, aproape ca din manual. Timp de 15 minute a făcut compresiuni toracice și i-a aspirat căile respiratorii copilului. 15 minute care păreau o viață.
„Ne rugam toți patru să răspundă manevrelor de resuscitare, nu prea ai timp să te gândești la altceva decât strict la ceea ce ai de făcut ca să încerci să salvezi viața pe care practic o ai în mâini, care depinde de tine mai departe”, mai spune tânărul.
După ce a ajuns echipajul cu medic, fetița a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost dusă, intubată și ventilată mecanic, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Pentru Adrian este a doua oară într-o lună când salvează o viață. În ultimii doi ani și jumătate de când este voluntar „Există un erou”, a participat la mai multe acțiuni de salvare și doar aceste ultime două cazuri au fost cu final fericit.
„Eu sunt declarant vamal în incinta aeroportului Otopeni, nu am nicio treabă cu medicina, pur și simplu din pasiune am făcut asta și din dorința de a ajuta oamenii”, spune tânărul. Adrian merge adesea la intervenții împreună cu prietena lui, Bianca, și ea voluntar.
Sunt alertați dacă se întâmplă ceva pe o rază de un kilometru
Adrian a decis să se implice după ce a fost martor la un accident rutier și și-a dat seama că nu știe cum să ajute victimele până vine ambulanța. Atunci a făcut cursurile de prim-ajutor ale Societății de Salvare din București și a devenit voluntar „Există un erou”.
Programul se adresează oricui dorește să fie instruit cum să intervină până la venirea personalului medical, este acel prim răspuns atât de important în accidente de orice fel. După ce dau un examen, au acces într-o aplicație mobilă care îi alertează când sunt accidente semnalate la 112 pe o rază de un kilometru de unde se află.
„Această aplicație a noastră nu oferă date cu caracter personal, ni se comunică doar că este o persoană de sex feminin pe strada X la reperele Y. Noi nu știm istoric medical sau nume. Pur și simplu, primim alerta în același timp cu echipajul, dar avem un avantaj pentru că pe noi ne alertează pe raza unui kilometru, echipajul poate veni din celălalt capăt al Bucureștiului”, explică Adrian.
De când face acest tip de voluntariat plin de adrenalină, Adrian și-a dat seama cât de necesară este instruirea populației cu privire la acordarea primului ajutor. „În ultima perioadă, în locurile publice, când este cineva întins pe jos, imediat apar alte 20-30 de persoane care sunt mai doctori decât toți (în sensul în care își dau cu părerea, n.red.) și alte trei-patru persoane care filmează sau sunt live pe Facebook”, spune Adrian.
Miturile din acordarea primului ajutor
În cazul fetiței pe care a salvat-o sâmbăta trecută, dacă dispecerii aveau informații mai clare cu privire la ce s-a întâmplat și intervenția ar fi fost diferită. Dar cei care au sunat la salvare au fost colegii cu care era fata care nu au putut da informații exacte.
„Cine sună la 112, persoana trebuie să știe dacă persoana respiră sau nu, dacă este conștientă sau inconștientă. Cazul acesta a venit pe un cod galben, adică nu era o urgență de grad zero, dar ce găsești la locul cazului nu coincide neapărat cu ce este în alertă. Fetița asta a venit cu lipotimie, adică o stare de leșin, dar ea era în stop cardiorespirator.” Practic, acei copii de 12 ani ar fi știut și cum să vorbească la ambulanță și poate chiar să acorde ei primul ajutor dacă ar fi fost instruiți în școală.
Sunt situații însă în care să nu faci nimic este mai bine decât să faci lucruri după ureche, cum ar fi să stropești persoana respectivă cu apă pe față sau să-i dai să bea apă, lucru contraindicat în anumite situații. „Dacă e vorba de un accident rutier cu un motociclist trebuie să ai în vedere că victima nu se întoarce, casca nu se scoate până la sosirea echipajelor”, mai spune acesta.
Cu cât știi ce ai de făcut pas cu pas, cu atât capeți stăpânire de sine, crede Adrian. „Pe lângă pregătirea medicală, îți trebuie tărie de caracter, să nu te pierzi în momentele acelea și să știi exact ce trebuie să faci tu.”
Cei care doresc să se înscrie în program o pot face completând formularul online Există un erou.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro