Mergi direct la conținut »
Euro a crescut din nou: cursul oficial este la 4,6764 lei! Băncile vând euro la 4,74 lei. Care sunt efectele
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Euro a crescut din nou: cursul oficial este la 4,6764 lei! Băncile vând euro la 4,74 lei. Care sunt efectele

Euro a crescut din nou: cursul oficial este la 4,6764 lei! Băncile vând euro la 4,74 lei. Care sunt efectele

Euro a crescut din nou, joi, până la 4,6764 lei, după ce miercuri depășise pragul de 4,67 lei, potrivit datelor prezentate de către Banca Națională a României (BNR).

De Daniel Ionașcu,

Mai mult, băncile comerciale vând acum euro la 4,74 lei.

Guvernul, fără bani

Scăderea leului față de euro vine după ce Guvernul a introdus la finele anului trecut noi taxe pentru a ține deficitul bugetar sub limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.

De asemenea, Guvernul nu a venit încă public cu un proiect de buget pe acest an, ceea ce alimentează speculațiile că autoritățile caută noi surse de bani pentru acoperirea deficitului.

Presa a scris de curând că Guvernul trebuie să găsească suplimentar 20 de miliarde de lei, astfel încât să poată fi acordate majorările de salarii, pensii și cheltuielile angajate pentru 2019.

Efecte imediate

O depreciere a leului în fața euro se vede automat în rate mai mari pentru cei cu credite în euro și chirii mai mari, acestea stabilindu-se de regulă tot în euro.

De asemenea, prețul importurilor din Uniunea Europeană (UE) va crește. Principalele importuri din spațiul comunitar sunt cele la alimente, unde importăm mai bine de 50% din ce consumăm, și în domeniul autoturismelor.

Concomitent, deprecierea leului față de euro înseamnă și mai mulți bani dați pe abonamentele de telefonie, care sunt contractate tot în euro.

Close
Închide
  Close