EXCLUSIV. Destăinuire a lui Dumitru Prunariu la 36 de ani de la zborul în Cosmos: ”Am primit trei prime recompensă”

Dumitru Prunariu  este de profesie inginer în aeronautică. A fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic, presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, vice-presedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, el a dezvăluit informații mai puțin cunoscute despre zborul său în spațiul extraterestru.

Libertatea:  Cât au durat pregătirile pentru misiunea în Cosmos?

Dumitru Prunariu: O pregătire standard de bază pentru un candidat cosmonaut care urmează să efectueze prima sa misiune cosmică durează trei ani. În anumite cazuri, pregătirea poate fi condensată sau extinsă. În general, se extinde pentru detalierea pregătirii în funcție de o misiune specifică ce implică cunoașterea unui anumit tip de activitate particulară care urmează să fie desfățurată de astronaut în spațiu, precum activități de montaj și reparații în exteriorul stației spațiale, utilizarea unui anumit tip de echipament pentru experimente științifice și însușirea întregii părți științifice care stă la baza acelui experiment, antrenamente specifice pentru misiuni de lungă durată etc.

Libertatea:  Ce credeți că v-a diferențiat dintre cei 150 de candidați?

Dumitru Prunariu: Oamenii sunt diferiți prin natura lor. Pentru un anume tip de activitate sunt foarte buni unii, pentru alt tip, alții. Într-o primă fază, plecând de la condiția obligatorie de a avea studii superioare tehnice, am avut și rezultate bune la toate testele medicale și psihologice. Ulterior, după ce am rămas doar doi în competiția finală, mi-am însușit foarte bine toate cunoștințele de specialitate și am fost îndemânatic, dacă pot spune așa, la probele practice. Rezultatele finale au indicat: Prunariu.

Libertatea:  Ați fost retributi pentru misiune? Ce primește  astăzi un cosmonaut pentru pericolul la care se supune?

Dumitru Prunariu: În România nu a existat și nu există o lege de retribuire a cosmonauților. Pe perioada pregătirii am fost plătit la nivelul cel mai înalt prevăzut de legile de atunci ca ofițer care se află în misiune în străinătate, ulterior am fost încadrat pe funcție de colonel ca personal navigant militar în cadrul Comandamentului Aviației Militare de atunci, primindu-mi retribuția în această calitate. În anul zborului am mai primit trei prime echivalente cu câte un salariu lunar, tot în concordanță cu legile de atunci aplicabile oricărui ofiter. Mi s-a spus că nu se poate emite o lege specială doar pentru un singur om.

În momentul de față, în funcție de țară, astronauților li se acordă procente la salariu pe perioada misiunii cosmice și prime de îndeplinire cu succes a misiunilor. Să nu vă gândiți la sume astromonice, nici pe departe. Federația Rusă, avându-i pe cosmonauți ca pe o categorie profesională deja bine constituită, acordă și alte drepturi cosmonauților lor, în scutiri de impozite, transport urban și la nivel național gratuit în anumite condiții, drepturi în natură, acces gratuit la facilități și servicii medicale și la anumite sanatorii, dublarea cuantumului pensiei legale la pensionare.

Pe perioada misiunii cosmonauții beneficiază și de asigurări încheiate fie de instituția cosmică de care aparțin, sau asigurări private pe care le poate încheia oricine.

Libertatea:  Aveți vreun regret față de săptămâna aceea, ceva ce nu ați reușit să faceți?

Dumitru Prunariu: Am un mare regret, și anume faptul că acea săptămână petrecută în Cosmos a fost prea scurtă.

EXCLUSIV. Destăinuire a lui Dumitru Prunariu la 36 de ani de la zborul în Cosmos: ”Am primit trei prime recompensă”

Dumitru Prunariu împreună cu Leonid Popov, cosmonaut sovietic

Libertatea:  Ce ați face diferit dacă ați fi acum un tânăr cosmonaut? V-ar fi plăcut să vă mutați în alta țară? Ați avut oferte din alte țări?

Dumitru Prunariu: Cred că în primul rând, pentru a mă integra mai larg în mediul internațional, aș mai învăța, pe lângă engleză, rusă și franceză, pe care le vorbesc – chineza, germana și spaniola. Altfel, aș căuta să fiu același om și specialist care am fost… să zicem în prima tinerețe. Nu știu dacă mi-ar fi plăcut să mă mut efectiv în altă țară. Activez în multe organizații internaționale, călătoresc profesional mult și acolo unde am colaborări internaționale sau sunt ales în diverse funcții sunt ca ”Prunariu din România”. Spre deosebire de ce cred mulți, în concordanță cu o înțelegere tendențioasă sau greșită a unor elemente din educația globalistă de azi, nu este nici o rușine să fii patriot, ba este chiar necesar. Uitați-vă numai la americani, ce mândrii sunt că sunt americani și de ce educație patriotică beneficiază în țara lor, sau la francezi ce mândrii sunt că sunt francezi, sau, foarte aproape de noi, chiar la unguri, care au ca politică de stat, la care concură toate instituțiile, conservarea, promovarea și chiar extinderea națiunii maghiare, sau la mulți alții care știu să-și conserve națiunea și să-și promoveze cetățenii. În România sunt totuși unic deocamdată. În oricare altă țară aș fi unul din numeroșii specialiști, poate chiar compătimit de unii că aș fi ales să emigrez.

EXCLUSIV. Destăinuire a lui Dumitru Prunariu la 36 de ani de la zborul în Cosmos: ”Am primit trei prime recompensă”

Libertatea:  Ce înseamnă detectarea și manipularea asteroizilor potențial periculoși?

Dumitru Prunariu: Asteroizii cu potențial de coliziune cu Terra constituie un domeniu de analiză și acțiune foarte necesar și în plină dezvoltare. Ei se învârt în jurul Soarelui și uneori intersectează orbita Pământului. Deși astfel de coliziuni se petrec foarte rar, unele semnificative la nivel de generații, acestea pot fi mai distrugătoare decât orice alt hazard natural întâlnit pe Pământ.

Activitatea de descoperire cu mijloace terestre și cosmice a unor astfel de asteroizi se desfășoară permanent, datele se centralizează într-o baza de date unică aflată la Minor Planet Center, în California, se publică zilnic pe Net, iar agențiile spațiale puternice din lume, reunite în organizații internaționale, dar și separat, caută mijloace tehnice de deviere a orbitei unor astfel de asteroizi. Din păcate, rata descoperirii lor nu este prea mare și un potențial hazard există oricând.

Libertatea:  Ce înseamnă  meteorologie spațială?

Dumitru Prunariu: Meteorologia spațială o constituie influența activității solare asupra activităților terestre. O erupție de plasmă solara poate perturba câmpul magnetic al Pământului, poate degaja atâtea radiații încât să scoată din funcțiune sateliți pe oribita terestră, sau să perturbe comunicațiile, sau chiar să supraîncarce unele linii de înaltă tensiune și să ardă transformatoare ducând la întreruperi în alimentarea electrică a unor regiuni vaste. Toate aceste lucruri se întâmplă periodic, iar studiul “meteorologiei spațiale” duce la găsirea unor metode tehnice noi de a ne proteja împotriva efectelor ei negative.

Libertatea:  Ce părere aveți despre anunțul făcut de  NASA, conform căruia au fost găsite 7 planete de dimensiunea Pământului, în sistemul solar Trappist-1?

Dumitru Prunariu: NASA, într-un context larg de cooperări internaționale și utilizare a unor facilități terestre și cosmice de investigare a universului și de utilizare a unor metode științifice avansate de cercetare și interpretare a noilor descoperiri, anunță periodic lucruri interesante care ne duc la concluzia că viața este universală și nu specifică numai planetei noastre. La aceste descoperiri ne așteptăm de altfel, iar unele sunt bănuite de mult timp. Pe lângă sistemul stelar TRAPPIST-1, după numele telescopului cu care a fost descoperit inițial, de curând s-a anunțat și rezultatul investigațiilor făcute asupra sistemului din jurul planetei Saturn de misiunea Cassini. Un ocean de apă sub crusta înghețată a satelitului lui Saturn, Enceladus, apă și amoniac pe satelitul Titan, pe care a aterizat sonda europeana Huygens desprinsă din Cassini, și alte descoperiri senzaționale de acest gen. Considerăm că unde există apă poate exista și viață. Va mai dura însă mult până vom avea și dovezi concrete ale existenței ei în afara planetei noastre.

EXCLUSIV. Destăinuire a lui Dumitru Prunariu la 36 de ani de la zborul în Cosmos: ”Am primit trei prime recompensă”

Libertatea:  Ce părere aveți despre informația legată de proiectul Mars One

Dumitru Prunariu: Este o utopie și o manipulare media din care firma care a lansat proiectul a avut mult de câștigat. Mars One este un proiect nerealizabil și ne-etic care a înfierbântat imaginația multor tineri aventuroși care nu știu ce înseamnă o misiune spațială serioasă, mai ales interplanetară.

Libertatea:  Vă rugăm să comentați următorul text stănescian:

„Dumitru Prunariu este aproape un copil frumos ca însăşi tinereţea, curat cum este curată carnea unui măr. A venit deunăzi la mine să mă vadă, când zăceam bolnav la pat şi am rămas surprins să văd cum un erou naţional poate să fie atât de gingaş, atât de modest, de cordial, de savant şi de copilăros totodată. Nu ştiu cum or fi eroii altor ţări în genere, dar ai noştri, fie cei din timp de război, fie cei din timp de pace, au ceva de Făt-Frumos în ei” (Nichita Stănescu, decembrie 1982)

Dumitru Prunariu: Nu cred că este nimic de comentat referitor la acest text. Am avut plăcerea să îl cunosc pe Nichita Stănescu în 1982, am discutat o seară întreagă despre Cosmos, lume și poezie. Rezultatul impresiei pe care i-am făcut-o se găsește în acest text.

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți