Mergi direct la conținut »
Insolvenţa Realitatea TV se discută din nou pe 12 decembrie. Ar putea fi declarat falimentul
Ştiri Libertatea > Ştiri

INTERVIU. Un șef de televiziune amenință puterea și opoziția cu un nou partid în România

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Marți, 13 noiembrie 2018, 16:21

Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit, pentru Libertatea, despre posibilitatea creării unei noi formațiuni politice. "Partidul Realitatea TV" se află acum în stadiul de proiect și va fi format profesioniști din mass-media care vor lupta pentru libertatea de exprimare în interiorul politicului. 

Ad placeholder

Aflat în Azerbaijan la Campionatul Mondial de Judo, Cozmin Gușă, care este și președintele Federației Române de Judo, a vorbit cu reporterii Libertatea despre ceea ce numește „Partidul Realitatea TV”.

Reporter: Domnule Gușă, am înțeles că doriți să lansați un nou partid. De unde v-a venit această idee?

Cozmin Gușă: „Ieri mi-a venit ideea, văzând că această ofensivă împotriva libertății de exprimare, care nu vizează doar Realitatea TV, nu se oprește. Libertatea de exprimare se duce și ea. În momentul în care ei consideră că nu mai e voie la exprimare, eu și colegii mei luptăm pentru libertatea de exprimare. Dacă libertatea de exprimare ar fi garantată de Constituție, cineva, președintele Iohannis, CCR, ar fi trebuit să vadă excesele la adresa mass-media. E evident ceea ce face această guvernare”

Gușă, care este acționar al Realitatea TV, spune că noul partid va prinde contur în cazul în care actuala coaliție de guvernare va face demersuri pentru închiderea postului de televiziune, aflat în insolvență.

Gușă: „Baronul este ceea ce a dat mai rău politica românească”

Reporter: Ați fost secretar general al PSD, director al campaniei electorale pentru Traian Băsescu în timpul alegerilor prezidențiale din 2004 și în 2005 ați fondat Partidul Inițiativa Națională (PIN). Ținând cont de experiența politică, spuneți-mi dacă ați făcut demersuri pentru înființarea noului partid. Când îl înregistrați la Tribunal?

Ad placeholder
„Mascații” au descins la vila lui Emi Pian. Noi percheziții după scandalul clanurilor rivale Duduianu și Rinu
Recomandări
„Mascații” au descins la vila lui Emi Pian. Noi percheziții după scandalul clanurilor rivale Duduianu și Rinu
 

Cozmin Gușă: „Aceasta sunt detalii pe care nu le pot dezvălui acum. (….) Sunt pregătit să pregătesc o astfel de mișcare în care colegi profesioniști din mass-media vor lupte în interiorul politicului pentru această libertatea de exprimare a presei și pentru o luptă împotriva baronilor.

În opinia noastră, baronul este ceea ce a dat mai rău politica românească. Tipul lacom, nepregătit, care prin forță și corupție dorește să domine societatea”

„Nu mai există presă locală pentru că a fost cumpărată la bucată de baroni”

Reporter: Cine s-ar înhăma în această luptă politică?

Cozmin Gușă: „Sunt vechi și am condus trusturi de presă. Nu se pune problema să îi cooptez eu. Foști și actuali colegi m-au contactat. Nu mai există presă locală pentru că a fost cumpărată la bucată de baroni.

Ad placeholder
Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid
Recomandări
Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid
 

Cozmin Gușă și foarte mulți oameni din mass media simt această nevoie să creeze un partid. Până când nu vom ajunge la o decizie concretă, voi fi total netrasparent pentru că știm cu cine ne batem”

Reporter: Cine va finanța noul partid?

Cozmin Gușă: „Dacă te-ai uita la sutele de oameni din piață… Ca să poți să lupți public în numele unui partid, e nevoie de mai puțini bani decât cei despre care pretind politicienii”

„N-am pierdut nicio singură campanie pe care am condus-o”

Reporter: Mai este loc de încă un partid pe scena politică?

Cozmin Gușă: „Scena politică este divizată între o minoritate care votează și o majoritate care nu votează. Majoritatea care nu votează nu își mai găsește o opțiune politică. Dacă ar fi altfel, nu am avea o prezență de 30 la sută la europarlamentare.”

Ad placeholder
Procurorul dosarului 10 august respinge acuzațiile șefei DIICOT și spune de ce e sigur că manifestanții violenți nu au fost infiltrați de jandarmi!
Recomandări
Procurorul dosarului 10 august respinge acuzațiile șefei DIICOT și spune de ce e sigur că manifestanții violenți nu au fost infiltrați de jandarmi!
 

Reporter: Pe scena politică a mai existat o inițiativă asemănătoare – PP-DD, partidul înființat la de realizatorul de televiziune Dan Diaconescu. Nu vă este teamă că partidul ar putea avea soarta PP-DD?

Cozmin Gușă: „Cuvântul teamă nu mi se asociază. (…) N-am pierdut nicio singură campanie pe care am condus-o. PP-DD a avut o soartă bună, a avut un mare succes electoral, dar din pricina calității oamenilor care au candidat, și-a irosit această șansă. Dan Diaconescu a avut dezavantajul că nu știa politică”


În 2011, Partidul Poporului – Dan Diaconescu a fost înființat, la inițiativa patronului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu. La alegerile locale din 2012, pe listele PP-DD au fost aleși 31 de primari, 3.126 de consilieri locali și 134 de consilieri județeni. La alegerile parlamentare din 2012, au fost aleși 21 de senatori și 47 de deputați din partea PP-DD.

Ad placeholder

Dependent de figura liderului său, cea a unui realizator TV popular, PP-DD a intrat într-un proces de disoluție, după ce Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare pentru șantaj. Atunci, parlamentarii săi au migrat spre alte partide politice. În iunie 2015, PP-DD a fuzionat cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR).


Reporter: Unde se va plasa „Partidul Realitatea TV” pe eșicherul politic. Va fi un partid de stânga sau de dreapta?

Cozmin Gușă: „Am condus numai partide de stânga. În Europa, vremea ideologiilor clasice a trecut. Platforma program a unui partid trebuie să se orienteze de la o perioadă la alta strict legat de nevoile societății.

Reporter: Partidul Realitatea TV. Așa îi va rămâne numele?

Cozmin Gușă: „E mult prea devreme să spun asta. În mod clar, dacă se va pune problema, cel mai important va fi ca militanții acestui partid, mulți sau puțini, să fie profesioniști dovediți. Din fericire, în mass-media există profesioniști dovediți, nu doar jurnalistic, ci și profesional, de la justiție, la economie, la finanțe, șamd.

Ad placeholder

Cozmin Gușă este președinte FRJ, consultant politic și acționar la Realitatea TV

Acționarul majoritar al Realitatea Media, firma care deține Realitatea TV, este Strategies Research Investments (86,5%), companie deținută în mod egal de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Conform site-ului ANAF, deţinătoarea Realitatea TV și Realitatea FM înregistra la data de 30 iunie 2017 obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de aproape 24 milioane de euro (109,4 milioane de lei), notează paginademedia.

„Problemele cu care se confruntă Realitatea Tv în cvasitotalitatea lor sunt moștenite de la administrația extrem de defectuoasă din perioada lui Sorin Ovidiu Vântu, Elan Schwartzenberg, când a trecut în insolvență, și a lui Sebastian Ghiță. Noi am preluat această societate în insolvență și au dus-o spre succes”, a conchis Cozmin Gușă.


Citește și Inginerul român rătăcit în Istanbul nu-și amintește nimic. Medicii de la Psihiatre: ”Trebuie supravegheat permanent, e posibil să dispară iar!”


 

 

Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Mircea Badea, reacție șoc după moartea lui Emi Pian. Ce a putut să spună la emisiune
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mircea Badea, reacție șoc după moartea lui Emi Pian. Ce a putut să spună la emisiune
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close