Situaţia datoriei de aproape 19 miliarde de euro pe care Germania o are faţă de România, în urma unui tratat economic încheiat în martie 1939, înainte de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, pare a se adânci într-un mister şi mai mare. În interviul acordat pentru Libertatea, Radu Golban, economistul de origine română stabilit în Elveţia care a descoperit documentele doveditoare ale acelei datorii, menţiona că, după ce a făcut publice rezultatele cercetărilor sale, în luna mai 2010, a fost vizitat de doi emisari români pe care, în acel interviu, îi denumise doar prin iniţialele “V.V.G.” şi “A.E.”.
Mai mult, Golban spusese că după ce aceştia încercaseră să-l convingă că ei sunt oamenii potriviţi pentru a se ocupa de încercarea de recuperare a acelei datorii, dar prin intermediul Rusiei şi al altor documente ce s-ar afla în arhivele Kremlinului, neînţelegerile survenite între el şi aceştia au culminat cu primirea unor ameninţări la adresa vieţii proprii şi a siguranţei soţiei sale, ce i-au fost aduse la cunoştinţă telefonic, prin intermediul lui “V.V.G.”.
«Eugen Anca este al doilea personaj»
Astăzi, Radu Golban dezvăluie pentru Libertatea identitatea celor două personaje. “Aşa cum poate unii au bănuit, prima persoană este domnul Gelu Voican Voiculescu, a doua fiind domnul Eugen Anca. Gelu Voican a fost cel care mi-a transmis ameninţările ce vizau siguranţa mea şi a soţiei mele. Personal, n-am înţeles şi încă nu înţeleg labirintul misterios în care cei doi evoluează, dar ştiu că sunt oameni cu relaţii la nivel înalt. Pur şi simplu însă, eu n-am putut accepta ideea ca o problemă româno- germană să fie soluţionată, aşa cum sugerau dânşii, prin intermediul unei terţe părţi, adică al Rusiei. Lucru cu atât mai absurd, cu cât documentele necesare pentru susţinerea poziţiei României în această problemă există şi în Elveţia, şi în Germania, din moment ce eu le-am studiat şi pe baza lor am făcut acea dezvăluire privind datoria Germaniei”, ne-a declarat Golban.
N-a primit răspuns de la Preşedinţie
“De curând, la începutul lunii trecute, mai precis, i-am înaintat preşedintelui Băsescu o nouă adresă prin care îi solicitam desemnarea unei structuri oficiale care să supervizeze legitimitatea acţiunilor instituţiilor româneşti care ar trebui să se ocupe de demersurile în problema acestei datorii, dar n-o fac. Din păcate, n-am primit nici un răspuns la această solicitare”, a adăugat Radu Golban.
Clarificarea situaţiei datoriei germane faţă de ţara noastră, de aproape 19 miliarde de euro, este cu atât mai urgentă, cu cât ea urmează a se prescrie în toamna anului 2012, deci, peste mai puţin de doi ani. Interesant este faptul că autorităţile române par a nu manifesta nici un interes vizibil opiniei publice pentru negocierea unei înţelegeri în această problemă.
Gelu Voican: «Nu comentez nimic»
Libertatea a încercat să obţină şi punctul de vedere al lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în primul guvern postdecembrist condus de Petre Roman şi unul dintre artizanii reorganizării serviciilor secrete româneşti, după 1990. Acesta însă, în stilul deja inconfundabil, ne-a declarat misterios: “Nu comentez nimic. Sper că înţelegeţi de ce”.
Citiţi în Libertatea de mâine dezvăluirile celui de-al doilea personaj implicat în
«afacerea datoriei germane»