Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Unde poți să te angajezi dacă nu ai luat BAC-ul. Peste 7.000 de locuri disponibile pentru elevii care nu au promovat
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > VIDEO/ Unde poți să te angajezi dacă nu ai luat BAC-ul. Peste 7.000 de locuri disponibile pentru elevii care nu au promovat

VIDEO/ Unde poți să te angajezi dacă nu ai luat BAC-ul. Peste 7.000 de locuri disponibile pentru elevii care nu au promovat

Peste 7.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, potrivit unei analize Libertatea, realizată în baza statisticilor oferite de eJobs.ro, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din România. 

De Daniel Ionașcu,

Principalele locuri de muncă disponibile sunt lucrători comerciali și vânzători – 1.889 joburi la nivel național, casier (1.123), șofer (1.314), ospătar (1.084 locuri de muncă), barman (822), cameristă (524), curier (287), baristă (79 de joburi oferite) și salvamar (11 locuri de muncă disponibile).

Bogdan Badea, director general al eJobs România, spune că acest lucru se explică prin faptul că marile lanțuri de retail din România se extind tot mai mult, inclusiv în orașele mici sau chiar în mediul rural.

Tot în retail sunt și multe posturi de șofer sau curier, datorită dezvoltării foarte puternice a comerțului online.

De asemenea, locurile de muncă din domeniul restaurantelor, barurilor sau hotelurilor se explică prin faptul că ne aflăm în plin sezon estival, iar oferta în turism este foarte puternică.

Pe de altă parte, pentru a fi șofer este nevoie să ai totuși carnet de șofer, iar ca salvamar trebuie să știi să înoți.

Promovabilitate în scădere

Bpgdan Badea a comentat rezultatele sesiunii de vară a Bacalaureatului, afirmând că promovabilitatea scade an de an, din cauză că tinerii își dau seama că nu ai neapărat nevoie de BAC pentru a te angaja sau așteaptă să plece din țară, unde să muncească pe bani mai mulți.

”Din punct de vedere statistic, se vede o scădere de la an la an a promovabilității la Bacalaureat. Nu știu dacă neapărat piața forței de muncă ne spune ceva despre BAC, există poate o corelație inversă, respectiv tinerii fie nu mai sunt interesați de Bacalaureat, nu mai sunt interesați să se ducă la o facultate după ce termină Bacalaureatul, că practic acesta este pasul următor.

Fie au destul de multe șanse de a se angaja, pe de o parte, fără Bacalaureat luat, pentru că sunt destule poziții. Au multe opțiuni.

Fie există și partea cealaltă, de a-și dori să plece din România, să lucreze tot fără BAC-ul luat, dar în afara României, în unele cazuri pe mult mai mulți bani decât ar câștiga aici.

Practic, Bacalaureatul nu-i încurcă în vreun fel și nici nu-i ajută în vreun fel”, a afirmat Badea.

Un elev din trei nu a luat Bacalaureatul

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost în acest an de 69,7%, în scădere față de anul trecut, când a fost de 72,9%. Au promovat 86.162 de candidaţi, dintre cei 123.619 care s-au prezentat la examen.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Județele cu cea mai mare rată de promovare sunt Cluj – 81,14%, Iași – 80,27%, Brăila – 77,13% și municipiul București – 72,86%. Cea mai mică rată de promovare a fost în județele Ilfov – 36,49%, Giurgiu – 49,83%, Teleorman – 52,56%, Harghita – 58,04% și Călărași – 58,53%.

Ilfov, situație specială

Conform lui Bogdan Badea, scorul foarte slab înregistrat de candidații care au susținut examenul în Ilfov se explică prin faptul că cei fără Bacalaureat din acest județ au șanse foarte mari de a se angaja în București.

În același timp, în județul Ilfov sunt disponibile 2.201 locuri de muncă pe platforma eJobs. Tot din județele cu scoruri slabe la BAC, sunt 1.197 de locuri de muncă disponibile în județul Giurgiu, 2.155 în Teleorman, 1.170 în județul Călărași și 1.177 în Harghita.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Întrebat ce sfat le-ar da tinerilor, Badea a spus că și cei care au promovat BAC-ul, și cei care nu au trecut de examenul maturității ar trebui să lucreze, pentru că, pe lângă bani, aceștia capătă experiență și locul de muncă îi formează.

Constructori și meseriași

Badea spune că în România avem acum o adevărată criză de forță de muncă și că ne aflăm în ”cea mai bună perioadă din istorie de a te angaja”.

Potrivit șefului eJobs, România se confruntă cu lipsa muncitorilor în construcții și, între 100 de constructori și 100 de IT-iști, constructorii găsesc mai ușor de lucru. De asemenea, Badea a dat exemplul meseriașilor, care în România nu prea mai există. Este vorba de zidari, instalatori, electricieni etc.

”Dacă e să o luăm din punctul de vedere al cererii în piață, una dintre cele mai mari cereri este zona căreia îi spunem noi în popor meseriași. Mă refer în construcții: zidari, oameni care știu să facă instalații sanitare, instalații electrice. Pe lângă că au plecat în străinătate, și în România, acest domeniu a explodat, fie că vorbim de birouri, rezidențial etc. E nevoie foarte multă de meseriași.

Dacă astăzi ar veni 100 de zidari, sigur și-ar găsi job mâine. Adică, pe anumite aspecte sau zone ale țării, sunt mai căutați decât oamenii din IT, dacă ar fi să fac o comparație forțată. Dacă găsești în acest moment 100 de zidari sau 100 de instalatori, e posibil să fie mai ușor de plasat decât 100 de oameni din domeniul IT”, a spus Bogdan Badea.

Conform lui Badea, îți găsești mai ușor de lucru dacă te specializezi într-o astfel de meserie, decât dacă faci o facultate foarte puțin adecvată la piața muncii, precum filologie.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

40.000 de locuri pe eJobs.ro

În acest moment, sunt disponibile, în total, pe platformele eJobs aproximativ 40.000 de locuri de muncă.

eJobs a lansat de curând un serviciu de consiliere pentru tineri, persoane fără experiență sau șomeri, prin care aceștia pot apela la un număr de telefon, iar consilierii eJobs le completează CV-ul și aplică în numele lor la joburile care li se potrivesc.

O altă platformă este www.primul-job.ro, unde se găsesc exact locuri de muncă destinate tinerilor.


Citește și:

Primarul Băluță, de la Sectorul 4, susține că ”mediatizarea” investigației de azi a Libertății îl ajută și că ”e de netolerat” ca polițiștii locali să protejeze anumite firme de camioane!

Close
Închide
  Close