Mergi direct la conținut »
Cum explică managerul Ambulanței Iași intervenția întârziată în cazul fetiței de 5 ani care a suferit o criză de epilepsie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum explică managerul Ambulanței Iași intervenția întârziată în cazul fetiței de 5 ani care a suferit o criză de epilepsie

Ambulanța Iași a răspuns solicitării ziarului Libertatea în cazul fetiței de 5 ani din comuna Miroslava, care a suferit o criză de epilepsie și la care echipajul medical a ajuns după o oră și 20 de minute!

De Mihai Niculescu, Răzvan Luțac,

Familia a prezentat dovezi clare ale convorbirilor cu dispeceratul Ambulanței, însă, într-un răspuns trimis cotidianului „Libertatea”, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Iași comunică cu totul alte date decât cele făcute publice de familie.

Ilinca, o fetiță de 5 ani cu tetrapareză și leziuni pe creier, a făcut o criză de epilepsie și mama ei a chemat prin 112, o ambulanță de la Iași la locuința lor din Miroslava. Aceasta a ajuns după o oră și 20 de minute, ne-a spus mama copilei.

Din listingul telefonului de pe care s-a apelat 112, reiese că prima solicitare s-a făcut la ora 11.41, iar mama susține că ea a sunat la ambulanță, pentru că tatăl era plecat din localitate. Ambulanța a comunicat însă oficial altceva.

Primul apel a fost înregistrat la 11:48, făcut de tatăl pacientei. Pe baza simptomatologiei relatate, s-a încadrat solicitarea în cod galben de urgenţă conform indexului de codificare al urgențelor şi regulamentul de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenție după gradul de urgenţă.

Tatăl fetei a ajuns acasă de la Pașcani înainte de ora 13.00. Ambulanța de la Iași, solicitată prin 112 la 11.41, ajunge la Miroslava la 13.01, după o oră și 20 de minute. „Când am ajuns acasă, aproape de ora 13.00, Salvarea încă nu venise”, povestește tatăl Ilincăi.

Iarăși, directorul Ambulanței Iași a comunicat cu totul alte ore de intervenție:

Ambulanța de tip B2 ( echipaj medical de urgență cu asistent medical) a fost desemnată să rezolve solicitarea la 12:19, ajungând la caz la 12:33 (la 45 minute după primul apel); De la ora primirii solicitării și până la ora ajungerii la caz, s-au mai înregistrat 2 apeluri făcute de către tatăl pacientei, din care au reieşit o serie de simptome suplimentare față de cele inițiale. Al doilea apel a fost făcut la 12:31 urmat de un al treilea apel după ajungerea echipajului la caz, în care tatăl solicită intervenția elicopterului sau a unui echipaj cu medic.

Aceștia nu au explicat însă de ce a durat atât de mult alocarea cazului unui echipaj de ambulanță. Chiar și pornind de la ora apelului furnizată de Ambulanța Iași, adică 11.48 (și nu 11.41, cum arată telefonul familiei) directorul Ambulanței nu a explicat de ce alocarea cazului către un echipaj de urgență s-a făcut de abia la ora 12.19. Nu în ultimul rând, familia susține că mașina salvării a ajuns la 13.01, în timp ce directorul Ambulanței susține că a ajuns la caz la 12.33!

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

„La 45 de minute de la primul apel”, admite directorul Radu Constantin Calistru.

Chiar și așa, intervenția într-un asemenea caz pare a fi extrem de târzie.

Familia susține că a mai revenit cu alte apeluri la 112 la 12.17, 12.31 și 12.38 (conform listingului) solicitând intervenția mai rapidă și prezența unui medic și comunicând și înrăutățirea stării micuței paciente.

Directorul Ambulanței spune că:

După toate simptomele relatate de către solicitant nu s-a impus prezența unui echipaj cu medic decât ulterior pe baza simptomatologiei relatate de asistenta medicală prezenta la caz, în convorbirea sa cu medicul coordonator care a alertat echipajul TIM pentru a ieşi la întâlnire; Întâlnirea nu a mai avut loc datorită faptului că echipajul SAJ Iasi a ajuns la Spitalul Neurochirurgie, unde a fost diagnosticată cu crize comițiale instalate pentru prima oară şi a fost direcționată către Spitalul de Copii “Sf.Maria”, cu solicitare pe cod galben.

Directorul Ambulanței Iași a oferit și o justificare pentru intervenția greoaie la caz.

În intervalul 11:30-12:30, toate cele 17 echipaje medicale de urgenţă (15 echipaje medicale de urgență cu asistent şi 2 echipaje medicale de urgență cu medic) se aflau în misiune.

Close
Închide
  Close