Mergi direct la conținut »
REPORTAJ/ Festivalul vânătorilor de la Vaslui, raiul gurmanzilor: tocăniță de căprior, fasole cu afumătură și sarmale din vânat (VIDEO)
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

REPORTAJ/ Festivalul vânătorilor de la Vaslui, raiul gurmanzilor: tocăniță de căprior, fasole cu afumătură și sarmale din vânat (VIDEO)

De Theodor Istrate, . Ultimul update Duminică, 24 septembrie 2017, 17:53

Festivalul vânătorilor de la Vaslui, raiul gurmanzilor: tocăniță de căprior, fasole cu afumătură și sarmale din vânat. Zeci de ceaune bolborosind mai ceva ca Vulcanii Noroioși, vânat la grătar stropit cu mult vin sec, muzică populară și, evident, lume multă. Nici nu putea fi altfel când totul a fost fără bani, la un festival al vânătorilor din județul Vaslui.

Ad placeholder

Norocoșii care au făcut rost de o invitație și-au putut încânta papilele gustative cu cele mai alese mâncăruri de vânat, de la tocăniță de mistreț sau de căprior la fasole cu afumătură și sarmale cu tocătură tot de vânat. Nu mai spunem despre deja banalele preparate cârnați și pastramă de vânat sau de mistreț la rotisor.

Peste 1.200 de oameni din toate colțurile județului Vaslui au petrecut pe cinste la cel mai mare festival vânătoresc organizat anual. Pe lângă membrii vânători, norocoșii care au avut acces la petrecerea câmpenească au fost rudele și prietenii acestora, doar pe bază de invitație. Totul, bine organizat de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, într-un cadru mirific de la marginea municipiului reședință.

”Este un eveniment privat, pe bază de invitație, nu unul public, pentru toată lumea. Participă toate grupele de vânătoare, prieteni și invitați ai acestora”, a explicat directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vaslui, Vasile Negru.

Totul a început odată cu răsăritul soarelui, când o parte dintre membrii vânători din județ și-au instalat cele 45 de bucătării pe terenul care, mai târziu, a devenit un adevărat furnicar. La orele prânzului, totul a fost gata, iar cele peste 70 de feluri de mâncare au intrat într-un concurs care i-a făcut pe bucătarii de ocazie să dea tot ce au mai bun în ei. Și acest lucru le-a reușit pe deplin, în condițiile în care zecile de ceaune cu mâncare de vânat, de la tocăniță de mistreț sau de căprior la fasole cu afumătură și sarmale cu tocătură tot de vânat, s-au golit până la ultima lingură într-un timp record. Poate că și antrenul creat de vărul Săndel, invitat special al festivalului, i-a făcut pe oamenii prezenți, de la copii la bunicuțe, să înfulece pe nerăsuflate din farfurii.

Ad placeholder
Ne abandonăm viitorul. Tabelele lui Bogdan Despescu și copiii dispăruți nu doar din viețile noastre, ci și din evidențele Poliției
Recomandări
Ne abandonăm viitorul. Tabelele lui Bogdan Despescu și copiii dispăruți nu doar din viețile noastre, ci și din evidențele Poliției
 

Secretul mâncărilor vânătorești: ingrediente naturale

Vânătorii bucătari nu au avut o misiune prea ușoară la preparatul bunătăților. Mai întâi, a trebuit să-și procure, cu propriile arme, ingredientul de bază, adică vânatul. Parcă instruiți să se ascundă cât mai bine prin tufișuri sau păduri, mistreții și căpriorii care au ajuns apoi în ceaune s-au lăsat foarte greu doborâți. Vânătorii care învârteau de zor cu lingurile în mâncare ne-au povestit că au avut nevoie, în unele cazuri, și de patru ieșiri pentru a face rost de materia primă.

”Am avut nevoie de patru ieșiri ca să prindem mistrețul. Acum pregătim din el o tochitură, cu un gust deosebit care depinde de vârsta vânatului”, ne explică unul dintre vânători.

Vecinii săi ung de zor cu baiț un mistreț care, pentru a ieși ”ca la carte”, are nevoie de vreo șase ore de învârtit deasupra jarului. Finalul este unul pe măsură: o delicatesă care atrage ca un magnet zeci de gurmanzi.

Ad placeholder
Anunț oficial de la Londra: Hackerii Kremlinului încearcă să fure informații despre vaccinul anti-COVID din SUA, Marea Britanie și Canada
Recomandări
Anunț oficial de la Londra: Hackerii Kremlinului încearcă să fure informații despre vaccinul anti-COVID din SUA, Marea Britanie și Canada
 

”Aici se învârte la proțap un mistreț, în etate de un an. Durează cam șase ore să-l pătrundă bine. Evident, tot timpul trebuie împrospătat, adică uns cu zeamă cu mirodenii”, susține Mihai Stancu.

Cel mai mare ceaun bolborosește la Direcția Silvică Vaslui, unde se pregătește o tochitură de căprior. ”Avem cel mai mare ceaun și sperăm să vină și cei mai mulți oameni la noi. Însă, avem ceva special pentru juriu, un porumbel sălbatic tras la tigaie cu ghebe de pădure, servit cu un delicios sos de capere”, ne mărturisește Gabriel Ibănescu.

Mistreț de baltă de Bulboaca, cu sare de Marea Moartă, în ceaun de tuci de la Corod

Cea mai interesantă rețetă de vânat, cel puțin din punct de vedere al prezentării, este cea a unui colonel pensionar de la Poliție. Pentru ca oamenii să vadă ce mănâncă și, mai ales cum se prepară o tocăniță, grupa de vânătoare de la Bulboaca a afișat toate ingredientele. ”Din partea casei, astăzi servim mistreț de baltă de la Bulboaca, vânat cu cartuș de 16. Ca și ingredient special avem sarea de la Marea Moartă. Totul se face în ceaun de tuci de Corod și fiert cu lemne de pădure. Morcovul este din Israel, căci noi nu mai avem această legumă”, a explicat Eugen Popescu.

Ad placeholder
Raed Arafat, despre recordul de cazuri noi de coronavirus: “Mai îngrijorător e numărul celor de la Terapie Intensivă”
Recomandări
Raed Arafat, despre recordul de cazuri noi de coronavirus: “Mai îngrijorător e numărul celor de la Terapie Intensivă”
 

O mâncare care a atras atenția inivitaților a fost chipernița de căprior, pregătită în ceaun și care, așa după cum îi spune și numele, are foarte mulți ardei iuți în compoziție.

”Avem aici două ceaune, unul cu fasole cu afumătură de mistreț și unul cu chiperniță de mistreț. Le pregătim cu ingrediente secrete, pe care o să le spunem peste vreo 3-4 ani celor care mănâncă, ca apoi să tot vină pe la noi”, ne-a spus Victor Alexandru.

Clubul Bârlad, cu sărmăluțe cu carne de vânat și fasolele cu afumătură de mistreț, câștigătorul marelui premiu

Juriul a avut o misiune foarte grea în a stabili o ierarhie a celor peste 70 de preparate vânătorești prezentate la concurs. După îndelungi degustări, membrii juriului au decis ca marele trofeu să meargă în acest an la Clubul de Vânătoare Bârlad, a căror membri s-au prezentat la concurs cu opt ceaune de preparate, de la sărmăluțe cu carne de vânat și până la fasole cu cârnați și afumătură de mistreț.

Ad placeholder

”Avem pregătite 1.100 de sărmăluțe în foi de viță și de varză, cu carne de căprior mascul. Sunt mult mai gustoase decât cele clasice. O să vedeți că o să facă deliciul asistenței, în mod sigur. Cu multă trudă, pregătirea lor a durat vreo 8-9 ore, fiind ajutați de colegi și de soțiile noastre”, a explicat Gheorghe Vânătoru.

Premiul primit de Clubul Bârlad a constat în șase sticle de 1,5 litri cu vin ”Busuioacă de Bohotin” de la Cramele Averești, colecția ”Gold”. Cele trei locuri de pe podium au fost ocupate, în ordine, de grupele de vânătoare de la Bulboaca, Zăpodeni și Ivănești.

Un premiu special a primit și Asociația ”Bourul” Muntenii de Jos pentru numeroasele preparate oferite publicului. Pe lângă clasicele deja tocănițe și purceluș la rotisor, vânătorii de la această asociație au pus pe mese jumări, șoric, cârnați și șunculiță afumată de mistreț.

”Suntem foarte bine pregătiți, poate mai bine ca în anii din urmă. Avem mâncăruri vânătorești deosebite, făcute 100% natural, doar legume și condimente de piper, totul marca ”Bourul”, ne-a spus Adrian Tighici, președintele Clubului ”Bourul”.

Festivalul s-a încheiat spre seară, pe parcursul celor câtorva ore vânătorii spunându-le invitaților celebrele povești vânătorești.

Citește și: O candidatură istorică. Povestea româncei de etnie rromă care se bate pentru un loc în Senatul Franței

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
PARTENERI - GSP.RO
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
Ce i-a transmis Mircea Badea lui Dorian Popa. L-a umilit, în direct la TV
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce i-a transmis Mircea Badea lui Dorian Popa. L-a umilit, în direct la TV
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
HOROSCOP
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
RECOMANDĂRI

Ultimele știri

Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close