• Ionuţ Moldovan (21 de ani) nu avea niciun loc de muncă şi a obligat-o pe fată să se prostitueze, pentru a face rost de bani.
  • La proces, victima a avut avocaţi din oficiu, care s-au poziţionat de partea celui acuzat.

Denisa a ajuns în grija statului în martie 2017 şi a fost internată în Centrul pentru Protecția Copilului Beclean. După un an, a început să plece din centru, iar pe străzile din Bistriţa l-a cunoscut pe Ionuţ Moldovan (21 de ani) şi ”a devenit iubita lui”, conform rechizitoriului DIICOT. Fetiţa avea 12 ani şi fusese diagnosticată cu ”suferință psihică ușor, vulnerabilitate psihică”.

Moldovan o ducea pe centura oraşului şi o supraveghea 

Moldovan locuia cu părinţii şi nu avea niciun loc de muncă. Pentru a face rost de bani, o ducea pe fată cu taxiul în zona șoselei de centură a oraşului Bistrița, într-un loc unde ea trebuia să racoleze clienți cu care întreținea relații sexuale contra cost.

Se întâmpla aproape zilnic, “indiferent de condițiile meteorologice”, subliniază procurorii DIICOT. Mergeau cu taxiul şi în jurul orelor 18:00 Moldovan o lăsa pe Denisa pe marginea străzii, iar el rămânea în zonă, ”atât pentru a-i asigura persoanei vătămate protecția, cât și pentru a avea evidența numărului de clienți cu care minora întreținea relații sexuale contra cost”.

INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”
Recomandări
INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”

Dacă apărea poliția, fata trebuia să spună că se află acolo singură. După ce primea banii de la un bărbat, ea mergea şi îi preda imediat lui Moldovan.

Îi impusese această regulă pentru a evita ca fata să fie depistată de poliție cu bani asupra ei, dar și pentru că se temea ca ea să nu-l ”fure”. ”Programul de lucru” se termina în jurul orelor 22:00 – 23:00.

Relațiile sexuale erau întreținute în aceeași zonă, de regulă în autoturismele clienților, minora încasând suma de aproximativ 50 de lei de la fiecare client, având în jur de 10 clienți pe zi, obținând astfel aproximativ 400 – 500 de lei pe zi.

Rechizitoriul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud:

Dacă Denisa refuza să meargă pe șoseaua de centură sau dacă nu obținea suficienți bani, era certată și chiar lovită de Moldovan, se precizează în rechizitoriu. Era bătută ”și din cauza așa-zisei gelozii care se manifesta în momentele în care el considera că minora petrece prea mult timp în compania vreunui client”.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat în perioada martie 2018 – februarie 2019. Aproape un an, timp în care anchetatorii au monitorizat activitatea traficantului, dar şi pe cea a fetiţei de 12 ani care făcea sex pe centura oraşului cu câte 10 bărbaţi pe zi.

Psihologul centrului: “Instituția îi punea la dispoziție cele necesare”

„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș.  INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL
Recomandări
„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș. INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL

Denisa fugea din centrul de la Beclean, era găsită de Poliţie şi adusă înapoi, dar la scurt timp, ea pleca iar.

În perioada martie 2018 – februarie 2019, minora a fugit din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean de 7 ori.

Sentinţa Penală 32/ F/ 2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud:

În iunie 2018, poliţiştii care au audiat-o s-au sesizat din oficiu că ea este victima unor infracţiuni şi au început urmărirea penală. Dosarul a fost preluat de DIICOT, care abia la sfârşitul anului l-a pus sub supraveghere tehnică pe Moldovan. Monitorizarea lui a durat trei luni. 

În tot acest timp, Denisa a continuat să rămână o fugară. În cazul plecărilor voluntare ale minorilor, consilierea psihologică este singura cale prin care se poate preveni recidiva. Psihologul este singurul capabil să identifice motivul real care îl determină pe copil să plece de acasă sau din centru şi tot el este cel care poate propune părinţilor/autorităţii tutelare soluţii pentru rezolvarea problemei.  

Fiind audiată în instanţă, doamna psiholog de la Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean a declarat că Denisa ”părăsea instituția destul de des, fiind într-o relație cu inculpatul Moldovan”.

INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”
Recomandări
INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”

”Minora se afla sub tratament medical. Ea era adusă la centru de către poliție într-o stare deteriorată și se afla mereu într-o stare euforică, prezentând leziuni fizice, fără bani și haine, iar instituția îi punea la dispoziție cele necesare”, sună declaraţia din proces a psihologului centrului din Beclean

Unul dintre “clienţii” fetiţei, audiat ca martor în dosar

Ionuţ Moldovan a fost pus sub acuzare şi reţinut la 14 februarie 2019. DIICOT l-a trimis în judecată patru luni mai târziu, pentru trafic de minori și act sexual cu un minor. 

Niciunul dintre bărbaţii care au întreţinut relaţii sexuale contra cost cu fata de 12 ani nu a fost trimis în judecată. Nici măcar pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. Şi erau “în jur de 10 clienți pe zi”, după cum se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Unul dintre ei, ”un client cu care minora întreținea în mod frecvent relații sexuale contra cost”, după cum notează judecătorii, a fost martor în dosar şi a declarat că Moldovan a devenit într-o zi recalcitrant, pentru că fata petrecea prea mult timp cu el.

În faţa instanţei, Moldovan a recunoscut doar infracțiunea de act sexual cu un minor şi a declarat că a avut o relație de concubinaj cu fetiţa de 12 ani, însă ea a fost cea care a dorit să practice prostituția, iar el o însoțea, la cererea ei, doar pentru a o proteja. 

Inculpatul arată că în virtutea relației intime pe care a avut-o cu minora au decis să locuiască împreună ca și concubini și că nu s-a angajat deoarece nu a fost de acord minora.

Sentinţa Penală 32/ F/ 2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud:

Declaraţie falsă, depusă în numele victimei de tatăl lui Moldovan

Audiată de instanţă, Denisa a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că Moldovan nu i-a pretins niciodată să facă o anumită sumă de bani pe noapte, nu i-a reproșat că ar face prea puțini bani și că ea stătea pe centură cât dorea, ”iar banii îi cheltuiam împreună, pe mâncare, dulciuri și pe prenadezul cu care ne drogam amândoi”.

Dar instanţa a considerat că modificarea declaraţiilor “s-a datorat intervenției aparținătorilor inculpatului”. Intervenţia a fost una pe faţă: înainte de primul termen de judecată, tatăl lui Moldovan a depus la dosar ”o declarație pretins semnată de persoana vătămată minoră, prin care aceasta își retrage plângerea penală”, se arată în motivarea Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

La primul termen de judecată, avocatul din oficiu al Denisei a declarat instanţei că a aflat de la rudele lui Moldovan că “fata nu se va prezenta la proces”. Dar la următorul termen de judecată, Denisa a venit şi a spus că nu vrea să-și retragă plângerea penală.

Nimeni nu s-a sesizat pentru comiterea infracţiunilor de obstrucţionare a justiţiei sau de influenţare a declaraţiilor.

Judecătorii admit că Moldovan a profitat de vulnerabilitatea fetei 

La 27 martie anul acesta, judecătoarea Liliana Joldeş l-a condamnat pe Ionuţ Moldovan la pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare.

La pronunțarea acestei soluții, instanța are în vedere vârsta fragedă a minorei, consecințele săvârșirii faptelor asupra dezvoltării fizice și psihice a acesteia.

Sentinţa Penală 32/ F/ 2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud:

Moldovan a atacat decizia, susţinând că el nu a făcut trafic de minori, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Şi în apel, victima a avut tot un avocat din oficiu. Unul care a solicitat instanţei ”a se avea în vedere relația de concubinaj dintre cei doi și poziția persoanei vătămate din care reiese că a fost implicată volitiv (n.r. – cu voia ei) în săvârșirea acestor fapte”.

”Instanța de fond a reținut o stare de fapt conformă cu realitatea” şi “corect au fost încadrate în drept faptele comise de inculpat”, notează judecătorii Vasile Goja şi Georgiana-Rodica Fărcaş-Hîngan de la Curtea de Apel Cluj. Dar în motivarea deciziei lor, magistraţii adaugă că Moldovan ”a profitat de starea de sănătate a persoanei vătămate, precum și de vârsta acesteia”.

”Inculpatul, fiind o persoană matură, cu experiență de viață, a profitat de vulnerabilitatea persoanei vătămate, care avea un retard mintal, și de vârsta acesteia de 12 ani, care nu avea un psihic format pentru a-și da seama de consecințele faptelor sale”, scrie în Decizia Penală 435/A/2020 a Curţii de Apel Cluj.

La 20 mai 2020, Curtea de Apel Cluj a respins apelul declarat de Moldovan şi a menţinut pedeapsa de 6 ani şi 8 luni de închisoare. 

În motivarea deciziei prin care Moldovan a fost condamnat definitiv pentru ”act sexual cu un minor”, judecătorii subliniază că fetiţa ”va rămâne marcată de aceste fapte comise de inculpat pe toată perioada vieții ei”.

Condamnarea lui Moldovan nu a rezolvat problema Denisei. Ea a continuat să fugă din centrul de la Beclean, iar la începutul acestui an figura din nou pe lista copiilor dispăruţi şi căutaţi de Poliţie.

Povestea acestei fetiţe fugare este povestea sutelor de copii plecaţi voluntar din centrele de plasament care, odată ajunşi pe străzi, devin victime ale drogurilor, prostituţiei şi traficului de carne vie. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Carmen Iohannis, criticată pentru ultima apariţie! Obiectul care ar fi făcut-o de râs pe Prima Doamnă: 'Când dai cu mătura...
Playtech.ro
Carmen Iohannis, criticată pentru ultima apariţie! Obiectul care ar fi făcut-o de râs pe Prima Doamnă: 'Când dai cu mătura...
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Viva.ro
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Staţiunea din România cu "ape miraculoase", ce atrăgea mii de turişti înainte de Revoluţie, are un destin tragic. "Am ajuns aici şi am plâns"
Observatornews.ro
Staţiunea din România cu "ape miraculoase", ce atrăgea mii de turişti înainte de Revoluţie, are un destin tragic. "Am ajuns aici şi am plâns"
Doi frați, de 7 și 9 ani, găsiți sugrumați în dormitor. Cadavrul mamei lor a fost descoperit în aceeași casă, în Londra. Cazul a șocat o comunitate întreagă
Știrileprotv.ro
Doi frați, de 7 și 9 ani, găsiți sugrumați în dormitor. Cadavrul mamei lor a fost descoperit în aceeași casă, în Londra. Cazul a șocat o comunitate întreagă
Andra, gafă de proporții la Românii au talent. Cum l-a tratat pe un un concurent care nu vede. Andi a intervenit
FANATIK.RO
Andra, gafă de proporții la Românii au talent. Cum l-a tratat pe un un concurent care nu vede. Andi a intervenit
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!