• 40% din cazurile de dispariţii de minori înregistrate de poliţie sunt plecări voluntare din centrele de plasament. Peste 2.500 de sesizări, în fiecare an.
  • Denisa e unul dintre copiii fugari. Ajunsă pe stradă, a fost abuzată sexual de un bărbat care a obligat-o apoi să practice prostituţia.
  • Fetiţa abia împlinise 12 ani şi era diagnosticată cu ”retard psihic ușor, tulburare de atașament de tip dezinhibat, tulburare hiperkinetică de conduită”.
  • Nu a fost viol, a fost act sexual consimțit, au decis procurorii DIICOT și trei judecători.

Nu are un tată de care ea să ştie. Şi, teoretic, nici mamă nu mai are, căci femeia a abandonat-o, iar statul a luat-o în grija lui. Nu are nici măcar un prenume adevărat, căci pe certificatul de naştere mama i-a trecut un substantiv comun, derivat dintr-un nume de oraş. Precum Ploieşteanca.

O să-i spunem Denisa, ca să-i protejăm identitate. De fapt, este Fugara. Oraşul care a inspirat-o pe mama ei atunci când a botezat-o nu e nici măcar cel în care s-a născut; a venit pe lume în Dej, la 1 februarie 2006.

Mama ei trăia într-o locuinţă improvizată, iar pe Denisa a pus-o să cerșească de la o vârstă fragedă. A obişnuit-o astfel cu gândul că e firesc ca alţii să trăiască de pe urma muncii şi ruşinii ei. Pe străzi, fetiţa a învăţat să se drogheze cu prenadez.

La vârsta 11 de ani, Denisa a fost instituționalizată în regim de urgență şi a ajuns la Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean.

Centrul din care copiii pleacă, sărind gardul  

În Beclean erau internaţi copii cu vârste între 3 şi 26 de ani.

Ad placeholder
Imagini cu Sebastian Ghiță petrecând în insula grecească Mykonos în timp ce el e azilant în Serbia și cu procese de corupție în România
Recomandări
Imagini cu Sebastian Ghiță petrecând în insula grecească Mykonos în timp ce el e azilant în Serbia și cu procese de corupție în România
 

”În timpul weekend-ului, atunci când apar cele mai multe incidente între copii, nu există posibilitatea asigurării permanenţei în centru de către educatori în toate apartamentele, fiind aprobate la plată de către DGASPC doar 48 de ore de weekend”, preciza Avocatul Poporului într-un raport, după o vizită efectuată în iunie 2019 în centrul din Beclean.

În acelaşi raport se mai precizează că:

  • ”O altă problemă identificată a fost lipsa unui sistem de supraveghere video; suprafaţa curţii este relativ mare, fiind imposibilă asigurarea pazei în partea din spate a clădirii, unde există un gard ce poate fi escaladat şi care era utilizat de copii pentru a fugi, în special în perioadele de weekend”.
  • ”O adolescentă era în evidenţa cabinetului medical/medicului de familie cu sarcină în evoluţie. Ea urma un plan de consiliere psihologică pe tematica sexualităţii, început cu câteva săptămâni înainte de a rămâne însărcinată. Din verificările făcute (discuţii cu copiii şi personalul) a reieşit că, cel mai probabil, tatăl copilului era tot un minor din centru. Ambii aveau vârsta de 15 ani”.
  • ”Centrul avea un singur asistent medical angajat pentru 94 de copii, şi doar cinci copii beneficiaseră în 2019 de consultaţii stomatologice”.
  • ”La data vizitei existau 5 beneficiari fugiţi din centru. S-a constatat că există un caz al unei minore care avea calitatea de parte vătămată într-un dosar aflat în faza de judecată, care părăsea frecvent centrul pentru a practica prostituţia”.
Ad placeholder
Povești din toată lumea de la pacienții cu COVID-19 care spun că vindecat nu înseamnă viață normală. ”Dacă puteți să nu vă îmbolnăviți de coronavirus, faceți-o! E nasol”
Recomandări
Povești din toată lumea de la pacienții cu COVID-19 care spun că vindecat nu înseamnă viață normală. ”Dacă puteți să nu vă îmbolnăviți de coronavirus, faceți-o! E nasol”
 

DIICOT: ”Minora a devenit iubita inculpatului”

Minora care părăsea centrul ”pentru a practica prostituţia” era Denisa. Ceea ce nu se precizează în raportul semnat de Renate Weber este că fata avea doar 12 ani când a fost scoasă pe centura oraşului Bistriţa, iar dosarul în care avea ”calitatea de parte vătămată” era pentru trafic de minori.

Ad placeholder
Arafat, avertisment în Senat: „Un pacient COVID pozitiv, externat cu simptome minore pe 6 iulie, acum este în terapie intensivă. Altul a fost găsit în stop cardiac”
Recomandări
Arafat, avertisment în Senat: „Un pacient COVID pozitiv, externat cu simptome minore pe 6 iulie, acum este în terapie intensivă. Altul a fost găsit în stop cardiac”
 

Denisa a fugit pentru prima oară din Centrul de la Beclean în martie 2018, la un an după ce a fost internată. Descoperise gardul din spatele clădirii şi pleca să-şi vadă mama care se mutase în Bistriţa. Într-una din zile, pe străzile din oraş, l-a întâlnit pe Ionuţ Moldovan (21 de ani), care a fermecat-o. 

Din primăvara anului 2018, minora a devenit iubita inculpatului Moldovan Ionuţ Mandache, acesta întreținând relații sexuale cu minora, deși cunoștea faptul că la acea dată minora avea vârsta de 12 ani.

Rechizitoriul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud:

Moldovan nu frecventase şcoala, iar înainte de a deveni major fusese sancţionat cu o măsură educativă neprivativă de libertate, pentru furt. Nu avea niciun loc de muncă şi locuia, împreună cu părinţii şi surorile lui, într-un apartament din cartierul Viişoara, la marginea oraşului. Aici era găzduită şi fata, atunci când ea fugea din centru. 

În perioada 13.03.2018 – 11.02.2019, inculpatul a întreținut relații sexuale cu persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani, cu consimțământul acesteia, faptele petrecându-se la domiciliul inculpatului.

Rechizitoriul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud:

La 12 ani, copiii se despart de doamna învăţătoare şi învăţa la limba română despre pronumele personale de politeţe. Cum ar fi putut deveni o fetiţă de 12 ani ”iubita” unui bărbat de 21 de ani şi cât discernământ avea ea, pentru a consimţi ea relaţiile sexuale?

Ad placeholder

Declaraţia fetiţei: ”Mă bătea și mă obliga să merg pe centură ca să practic prostituția”

Avem datoria să protejăm identitatea Denisei, pentru că ea este o victimă. Prin urmare, nu vă putem arăta chipul fetiţei despre care procurorii DIICOT şi mai apoi trei judecători au decis că a devenit, de bună voie, ”iubita” unui bărbat adult

Denisa e un copil şi arată precum un copil. Pare chiar mai mică de 12 ani. Are trăsături frumoase şi părul uşor ondulat, iar ochii ei sunt înlăcrimaţi în fotografia rămasă la Poliţie. Priveşte în gol, cu chipul împietrit, şi lumina bliţului se reflectă în lacrimile ce stau să cadă. 

Așa cum rezultă și din actele medicale, minora se atașează de persoanele din jur care îi acordă atenție, prezintă o capacitate de autoreglare emoțională scăzută.

Sentinţa Penală 32/ F/ 2020 a Tribunalului Bistriţa – Năsăud

Actele medicale la care face referire instanţa sunt din dosarul aflat la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean. În ele scrie că fetiţa era diagnosticată cu ”retard psihic ușor, tulburare de atașament de tip dezinhibat, tulburare hiperkinetică de conduită”.

Ad placeholder

În faţa instanţei, Denisa a declarat că de câte ori fugea din centru mergea acasă la Moldovan şi se refugia la el, ”pentru că îl iubea”. Chiar dacă, adaugă ea, ”atunci când era băut sau nervos, mă bătea și mă obliga să merg pe centură ca să practic prostituția și să îi dau lui banii”.

Un alt procuror DIICOT, în acelaşi dosar: ”La vârsta de 12 ani nu se poate reține existența discernământului”

La 3 iunie 2019, Moldovan a fost trimis în judecată pentru trafic de minori și act sexual cu un minor, infraţiune prevăzută de art.220 alin.1 și 2 din Codul Penal.

Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Art.220 alin.1 și 2 din Codul Penal:

Tot Codul Penal spune că este viol orice raport sexual ”săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare”. Putea o fetiţă de 12 ani suferindă psihic să-şi exprime voinţa sau, dimpotrivă, Moldovan a profitat de vârsta şi de starea ei

Ad placeholder

Un alt procuror DIICOT avea să declare în acelaşi dosar, în faza de apel a procesului, că ”este relevantă diferența mare de vârsta dintre inculpat și persoana vătămată, apreciind că la vârsta de 12 ani nu se poate reține existența discernământului. Mai mult, inculpatul avea 21 de ani, vârstă la care era deja adult și avea o anumită experiență de viață”.

CEDO: ”Cercetarea penală trebuie să se axeze pe problema lipsei consimțământului”

”Deși în practică poate fi uneori dificil să se demonstreze lipsa consimțământului în absența probei «directe» a violului, cum ar fi urmele de violență sau martorii direcți, autoritățile trebuie totuși să verifice toate faptele și să pronunțe o decizie bazată pe evaluarea tuturor circumstanțelor specifice. Cercetarea penală și constatările acesteia trebuie să se axeze pe problema lipsei consimțământului”, se arată în Hotărârea CEDO din 15 martie 2016 în Cauza M.G.C. împotriva României.

Ad placeholder

”Abordarea urmată de instanțele din România, în contextul lipsei unei practici naționale consecvente în materie, nu întruneşte cerințele inerente obligațiilor pozitive ale statelor de a aplica efectiv un sistem de drept penal care pedepsește toate formele de viol și abuz sexual asupra copiilor.”, consemnează Hotărârea CEDO din 15 martie 2016 în Cauza M.G.C. împotriva României

Nici procurorii DIICOT, dar nici cei trei judecători cărora le-a fost repartizat apoi dosarul nu şi-au pus problema lipsei consimţământului victimei, deşi ea avea doar 12 ani.

În luna martie a acestui an, Tribunalul Bistriţa-Năsăud l-a condamnat pe Moldovan la 2 ani și 6 luni de închisoare închisoare pentru act sexual cu un minor. Luna trecutã, Curtea de Apel Cluj a menţinut decizia.

Ad placeholder

Pedeapsa, fiind sub 3 ani, putea fi dată şi cu suspendarea executării ei, dacă DIICOT nu l-ar fi acuzat pe Moldovan şi de trafic de minori.

FUGARA (II). Fetiţă de 12 ani, obligată să facă sex cu câte zece bărbaţi pe zi. Niciunul dintre ei nu a fost pus sub acuzare de DIICOT

Citeşte şi:

Nu deranjați, CNA lucrează! Culisele unei instituții “de decor”: Amenzile sunt negociate politic

Ministerul Sănătății cumpără, fără licitație, echipamente medicale și dezinfectanți în valoare de peste 7 milioane de lei. Produsele urmează să fie donate Ucrainei

Cine este Ionuț Ionescu, noul director interimar al Unifarm. În 2016 a picat examenul pentru postul de director al Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, cu nota 5,50

Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
PARTENERI - GSP.RO
Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația
HOROSCOP
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația