Copila de 12 ani care i-a scos ochii unei tinere paralizate va fi dusa intr-un apartament, unde va avea camera ei.
O fata de 18 ani a ramas fara ochi, după ce i-au fost scosi, cu degetele, de o pustoaica de 12 ani, cu afectiuni psihice. Si, pentru ca scena să fie şi mai crudă, victima, şi ea bolnavă psihic, nu s-a putut apăra, fiind paralizată de la gât în jos. Totul s-a petrecut într-o casă de copii cu nevoi speciale din Jucu, judeţul Cluj. Ce fac autorităţile? Dau afară din serviciu trei infirmiere…
Monitorul de Cluj a publicat amănunte legate de momentul atacului din ziua de 8 iunie de la orfelinatul din Jucu. Potrivit ziarului local, agresoarea a făcut o criză în momentul în care una dintre infirmiere a încercat să o spele. Fata de 12 ani a ieşit din încăpere şi s-a oprit lângă Maria Hegheduş, tânăra paralizată, căreia i-a scos ochii cu degetele. Îngrijitoarele au calmat-o doar cu ajutorul medicamentelor.
Din cauza bolii, agresoarea nu are gât
Agresoarea are sindromul Klippel Feil. S-a născut cu vertebrele de la cervicală sudate. Practic, copila nu are gât. În plus, minora suferă şi de “retard neuropsihic sever cu tulburări de comportament auto şi hetero-agresiv”. Acest sindrom se manifestă prin gesturi extrem de agresive asupra celorlalţi sau chiar asupra propriei persoane, gesturi imposibil de controlat sau de prevăzut.
În urma evenimentelor, autorităţile au decis ca agresoarea de 12 ani să fie transferată într-o casă de tip familial, iar fata de 18 ani, care a rămas fără vedere, să locuiască, după externare, într-un centru de recuperare pentru persoanele cu boli psihice. “În casele de tip familial, minorii locuiesc în apartamente obişnuite, alături de alţi patru sau cinci copii, şi sunt îngrijiţi într-un mediu asemănător cu cel din cadrul unei familii obişnuite. Fata va avea camera ei şi va fi ţinută mai bine sub control”, ne-a explicat Luminiţa Anghel, subsecretar de stat la Autoritatea pentru Protecţia Copilului.
Deocamdată, singura măsură clară luată de autorităţi a fost concedierea celor trei infirmiere care erau de serviciu în ziua atacului.
Nu poate fi anchetată, pentru că nu are discernământ
La scurt timp după incidentul de la orfelinat, poliţiştii au deschis un dosar pentru vătămare corporală gravă, dar cazul a fost închis imediat, pentru că agresoarea de 12 ani nu răspunde penal. Oamenii legii aşteaptă acum o sesizare de la Protecţia Copilului. În funcţie de aceasta, ei vor începe sau nu cercetările împotriva angajaţilor care ar fi trebuit să-i supravegheze pe copii.
Prea puţini angajaţi la centrul de la Jucu
În prezent, în centrul de plasament “Sfântul Andrei” din comuna Jucu, unde s-a întâmplat nenorocirea, se află 53 de tineri şi copii şi tot atâţia angajaţi: medici, asistente, educatori, infirmiere, psihopedagogi, bucătari şi paznici. Lucrând în ture, există doar trei supraveghetori la 20 de copii.
Puştiul criminal, pus în libertate
Ionuţ Viorel Popa, puştiul de 14 ani din Tătuleşti, judeţul Olt, care la sfârşitul lunii februarie şi-a împuşcat mortal partenerul de joacă, un copil de şase ani, a fost trimis în judecată. Cu toate acestea, băiatul va rămâne în stare de libertate pe perioada procesului. Mai mult, tatăl său, de la care puştiul a luat arma, a fost scos de sub urmărire şi s-a ales doar cu o amendă de 1.000 de lei.