EXCLUSIV/ Pe cine moștenește beneficiara megaretrocedării de 22 de hectare din București. E fată de cărămidar!

18 mai 2017 23:20 De: ,

Cele 22 de hectare care au fost retrocedate de Tribunalul București luna trecută au ajuns la fiica lui Ștefan Mihăescu, unul dintre afaceriștii importanți din perioada interbelică. Primăria București ne-a înștiințat că va face recurs la prima decizie a instanței.

Constanța Clara Ilieana Mihăescu, femeia care a obținut în instanță dreptul de proprietate asupra Stadionului „Colentina” și despăgubiri pentru Parcul Motodrom, susține că este moștenitoarea unui afacerist interbelic care deținea o fabrică de cărămidă în zonă. Conform informațiilor primite de la Primăria Municipiului București rezultă că aceasta “îl moștenește pe tatăl ei, Ștefan Mihăescu”, așa cum ni s-a transmis de la Serviciul pentru Relații cu presa.

Avea două numere de telefon în 1937

Conform documentului listei Abonaților de telefoane din București și Județul Ilfov din anul 1937, luna august, rezultă că încă din acel an exista o fabrică în zona Colentina denumită cu numele lui Ștefan Mihăescu.

Din acest document rezultă că fostul proprietar avea o fabrică de cărămidă pe Șoseaua Regiment Ferdinand 14 din comuna Colentina, unitate care se numea Fabrica de cărămidă “ing. Ștefan Mihăescu”. Mai exact, pe suprafața de teren retrocedată în aprilie de Tribunalul București se realizau cărămizi, tuburi de beton și erau amenajate și cariere de nisip. Mai mult, Ștefan Mihăescu avea telefon la fabrică, dar și acasă.

Fabrica de caramizi Stefan Mihaescu

Însă, numele fabricii de cărămizi din Colentina nu se află pe lista unităților naționalizate  prin Legea nr. 119 din 11 iunie 1948. Atunci au trecut în proprietatea statului mii de companii din domeniul industrial, bancar, de asigurări, minerit și transporturi. Ștefan Mihăescu s-ar mai fi ocupat, în perioada interbelică, și de finanțele Partidului Național Țărănesc.

Se face recurs

Atât avocatul Constanței Clara Ilieana Mihăescu, cât și reprezentanții primăriei nu au dorit să ofere prea multe informații despre titlul de proprietate și documentele care au permis retrocedarea a 22 de hectare. Reprezenații primăriei condusă de Gabriela Firea ne-au transmis că “menționăm că Municipiul București va face recurs”. De partea cealaltă, avocatul moștenitoarei ne-a transmis că a sa clientă nu dorește să facă precizări legate de acțiunea de retrocedare începută încă din 2011. „Așa cum v-am mai precizat, nu pot să vă spun decât că clienta mea moștenește un tată. Altă informație nu pot să vă ofer. Nu pot să vă spun cine este tatăl. Clienta nu mi-a permis să ofer alte informații. Aceasta nu dorește să apară în presă”, ne-a declarat avocatul.

Între 28 și 44 de milioane de euro

La recurs, juriștii municipalității vor încerca să-i convingă pe judecătorii Curții de Apel București să anuleze decizia Tribunalului București din 10 aprilie când Constanța Clara Ilieana Mihăescu a primit o retrocedare de 22 de hectare în cartierul Colentina din Capitală. Din această suprafață, aproape opt hectare vor fi retrocedate în natură, iar pentru restul de 14 se vor plăti despăgubiri.
Pentru cei 139.339 metri pătrați pentru care Constanța Clara Ileana Mihăescu ar trebui să primească despăgubiri, asta dacă decizia va fi menținută și după apel, aceasta ar trebui să încasaze minimum 28,4 milioane de euro. Conform grilei notarilor din București, un metru pătrat în zona Colentina, este evaluat între 204 și 321 de euro, în funcție de construcțiile care sunt pe suprafețele evaluate. Dacă despăgubirile ar ține cont de evaluarea minimă, atunci Primăria Capitalei ar trebui să achitei lui Mihăescu o sumă de 28,4 milioane de euro. În cazul în care se ține cont de prețul maxim al evaluării notarilor, Mihăescu ar primi 44,7 milioane de euro.

Stadionul ”Juventus” Colentina FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Hotărârea instanței

Teren restituit în natură 79.583 mp

Prin Decizia pronunțată de Tribunalul București pe 10 aprilie 2017, Primăria Capitalei este obligată sa emita dispoziție de restituire în natură pentru următoarele imobile:
•    43.493 mp, teren dat în folosința gratuită a Asociației Sport Club Juventus București, cu exceptia suprafetei ocupate de constructiile C1 si C2;
•    24.289 mp, teren triunghiular adiacent terenului dat în folosință gratuită Asociației Sport Club Juventus București;
•    10.104 mp, suprafață care reprezintă un poligon auto
•    1.697 mp, teren dat în folosință Contact Autotransport CO SRL

Teren pentru care se plătesc compensații: 139.339 mp

Totodată Tribunalul Bucuresti obliga primaria sa emita in termen de 30 de zile de la data pronuntarii unei hotarari dispozitie de acordare a masurilor reparatorii in  pentru urmatoarele imobile:
•    14.468 mp, teren concesionat către Lumina Instituții de Învățământ SA;
•    1.329 mp, suprafață dată în folosință de către SC Shell Romania;
•    1.079 mp, supafață avand destinația de parcare adiacenta benzinariei Shell;
•    27.533 mp, teren ocupat de blocuri, drumuri, alei si spatii verzi;
•    13.330 mp, teren situat in strada Rascoala, numarul 9A, sectorul 2 pentru care au fost emise titluri de proprietate conform Legii 18/1991;
•    81.600 mp, suărafață pe care se găsește Parcul Motodrom.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro