Centrul de Fibroză Chistică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București a primit în aceste zile un echipament medical de ultimă generație pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor pulmonare.
Fundația Notar 2006 a desfășurat o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru cauze umanitare ce privesc sănătatea copiilor și din banii adunați au achiziționat un aparat Innocor LCI pe care l-au oferit spitalului bucureștean.
Într-un interviu realizat de Libertatea, doctorul Maria Brustan, explică care sunt beneficiile aduse de noul echipament din perspectiva micilor pacienți de la ”Marie Curie”.
Libertatea: Doamna doctor, spitalul a intrat în posesia unui aparat Innocor LCI. Ce aduce în plus acest echipament?
Maria Brustan: Marele avantaj consta într-o mai bună diagnosticare și tratare a micilor pacienți care suferă de boli pulmonare și, în special, a celor cu fibroză chistică. Acum putem să raportăm și noi în registrul european parametrul LCI, un marker al ventilației pulmonare, mai sensibil decat spirometria, care monitorizează practic funcționarea căilor respiratorii. LCI arată gradul de afectare al funcției pulmonare.
– Care este cel mai mic pacient diagnosticat cu fibroză chistică?
– Acum avem 60 de copii bolnavi de fibroză chistică, care este o afecțiune gravă. Iar copiii sub 6 ani cooperează cu dificultate în timpul investigațiilor medicale. Am avut copii diagnosticați chiar la naștere sau în perioada neonatală. Pe aceștia îi vedem cum cresc la noi, în spital.
O investigație noninvazivă
– Și cum erau monitorizați micii pacienți până acum?
– Prin spirometrie, o analiză la care pacientul trebuie să colaboreze cu medicul. Practic, în timp ce ține un tub în gură, trebuie să-și umfle plămânii cu aer, apoi să sufle brusc aerul afară și alte manevre de genul acesta. Imaginați-vă că trebuie să explicați și să-i cereți unui copil mai mic de 6 ani să facă aceste manevre. Practic, spirometria e o analiză cu indicație copiilor peste 7 ani!
– Și cum se derulează analiza medicală cu noul echipament? Cum arată?
– Aparatul arată ca un monitor de calculator. Pacientului i se pune o mască pe gură, care este conectată la aparat, iar acesta nu trebuie decât să stea și să respire normal. Este o investigație noninvazivă care, foarte important, nu mai necesită colaborarea și cooperarea pacientului.
Putem spune că monitorizăm și noi funcția pulmonară la copii la standarde europene. Mai ales în cazul copiii cu fibroză chistică, în care urmărirea funcției pulmonare e importantă pentru prevenirea infecțiilor. Așa cum apariția tratamentului cu modulatori le-a schimbat în bine perspectiva vieții, și acest aparat le aduce un nou plus în această direcție.
– Se spune că este primul aparat de acest tip care ajunge într-un spital public din București.
– Așa cred că este. Sigur, în cazul copiilor. Mai trebuie să primim consumabilele, măștile și filtrele, și o să-l folosim imediat.
– Cât costă un astfel de echipament medical?
– Nu este ieftin, nici scump. Este cam 30.000 euro. Este util pentru diagnosticarea și monitorizarea tuturor celor mici care suferă de afecțiuni pulmonare cronice. Noi am primit acest aparat în urma unei donații. Sunt oamenii care ne ajută și e mare lucru. Le mulțumim.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro