Mergi direct la conținut »
Finlanda este gata să preia președinția Consiliului UE în locul României. Reacția MAE
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Finlanda este gata să preia președinția Consiliului UE în locul României. Reacția MAE

Premierul Finlandei, Juha Sipila, a afirmat, într-un interviu apărut la radioul public de la Helsinki, că ţara sa ar putea prelua președinția Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, în loc de 1 iulie, dacă acest lucru va fi necesar și dacă va primi o solicitare în acest sens din partea României. 

Juha Sipila spune că Finlanda şi-a ridicat gradul de pregătire în cazul unei eventuale cereri a României de a inversa ordinea preluării preşedinţiei Uniunii Europene.

Însă, România nu are nicio intenţie de a-şi amâna termenul de şase luni la preşedinţia UE. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că Bucureştiul este pregătit pentru exercitarea preşedinţiei Consiliului UE potrivit calendarului.

„În contextul apariției în mass media a unor informații conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate. Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european”, a transmis MAE.

La 1 ianuarie 2019, România va prelua Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene – organismul care reuneşte miniştrii statelor membre şi care ia, alături de Comisie şi de Parlament, decizii cu privire la soarta a 500 de milioane de cetăţeni.

FOTO EPA


FOTO/ Tren de Centenar, pe urmele Marii Uniri. Peste 100 de timișeni refac drumul spre Alba Iulia. Printre ei, fiul unui delegat, în vârstă de 95 de ani


 

Close
Închide
  Close