Mergi direct la conținut »
Istoria românească a bonelor filipineze. Ileana Lazariuc, model pentru celebra afacere cu îngrijitoare de import
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Istoria românească a bonelor filipineze. Ileana Lazariuc, model pentru celebra afacere cu îngrijitoare de import

Istoria românească a bonelor filipineze. Ileana Lazariuc, model pentru celebra afacere cu îngrijitoare de import

Rocsana Marcu și soția fiului fostului tenismen Ioan Țiriac, Ileana Lazariuc, au fost printre primele care au adus îngrijitoare filipineze în România. Clienții proveneau din rândul familiilor care își permiteau să plătească o taxă inițială de peste 3.500 de euro, plus un salariu lunar de 300-450 de euro.

De Marian Păvălașc,

Dădacele asiatice au început să fie aduse în țara noastră începând cu sfârșitul anului 2009-începutul lui 2010, după ce Ileana Lazariuc, soția fiului lui Țiriac (Ion Alexandru Țiriac), și-a luat o bonă filipinează la Monte Carlo. Imediat, prietena sa, prezentatoarea Rocsana Marcu – cele două au fost colege în trupa Trident – și-a schimbat obiectul de activitate la firma pe care o deținea, Green Media Solutions. Din organizare de spectacole, societatea a devenit agenție de recrutare și plasare a forței de muncă.

De altfel, o bună parte din scandalurile în care îngrijitoarele din Asia au fost implicate în țara – au fost acuzate de neglijență sau furturi – au ajuns în România prin intermediul agenției Rocsanei Marcu. Reamintim că în ultimul timp, dădacele filipineze ale unor vedete ca Adrian Mutu, Pepe, Marian Vanghelie au fost implicate în cazuri de furt sau neglijență în supravegherea copilului. Alte VIP-uri care au mai avut bone asiatice sunt: Victor Ponta, Ana Maria Prodan, Ion Ion Dana Războiu sau Silviu Prigoană.

Modelul a fost familia Țiriac

Elena Țiriac (născută în aprilie 1982), așa cum este numele adevărat al fostei cântărețe Ileana Lazariuc – ea fiind născută de altfel Elena Crigănuță -, și-a luat în anul 2009, pentru cel de-al doilea copil cu Țiriac jr o bonă filipineză. Reporterii Liberatatea au fost cei care au descoperit că aceasta avea, la Monte Carlo, acolo unde este adresa de domiciliu a lui Ion Țiriac și al Elenei Țiriac, o bonă filipineză. Atunci, Libertatea publica mai multe imagini în care Ileana Lazariuc apărea la plimbare pe stradă și apoi pe plajă, însoțită de băiețelul ei, Ion Alexandru, de numai un an, și de bona filipineză a acestuia.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Afacere cu profit mic

La câteva luni, prietena Elenei Țiriac, Rocsana Marcu schimbă domeniul de activitate al firmei pe care o avea deschisă încă din 2005. Astfel, Green Media SRL nu se mai ocupă de organizarea de spectacole, ci de activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă și activități de contractare, pe baze temporare, a personalului. Datele despre firmă au fost obținute cu ajutorul portalului termene.ro. De altfel, inclusiv Rocsana Marcu a apelat la o bonă filipineză pentru creșterea propriului copil.

Conforma bilanțurilor depuse la Ministerul de Finanțe, deși multe vedete au avut bone filipineze, Green Media SRL a avut o cifră de afaceri între 5.500 de lei și 58.000 de lei în toți acești ani.

În 2011, Rocsana Marcu și Elena Țiriac sunt partnere într-o altă firmă, de educația alternativă, domeniu care permite plasarea bonelor, denumită Best ManPower Solutions. Societatea a funcționat un singur an, apoi a fost închisă, având o cifră de afaceri de 45.000 de lei.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Rocsana Marcu a fost implicată și ea într-un scandal cu o bonă filipineză în din 2013. Atunci, Mihaela, soţia politicianului Cazimir Ionescu, o acuza pe aceasta de complicitate la furt, după ce bona pe care i-a plasat-o prin intermediul fostei ei agenții de dădace i-ar fi luat bunuri din casă și a dispărut. Dădaca a fost apoi plasată lui Pepe.

Liderii de piață

După modelul Eleni Țiriac și al prietenei sale, și alți antreprenori au început să intre în afacerea cu bone filipineze. Una dintre aceste firme este IsRom Interconections srl din București (bonedenota10.ro), srl deținut de Magdalena Peisakh și Yosef Gabriel Peisakh. Acesta din urmă este bioterapeut.

Societatea a devenit în ultimii trei ani lider de piață în domeniul livrării de bone filipineze, devasând afacerea Rocsanei Marcu. Asta și pentru că IsRom a aplicat prețuri mai mici. Astfel, firma a reușit să obțină cifre de afaceri și de până la 200.000 de lei.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

Magdalena Peisakh, director la agentia de recrutare Bona de nota 10, vine şi cu explicaţiile pentru care familiile cu bani sunt tentate să angajeze menajere din Asia. „Bonele filipineze sunt docile, discrete, muncitoare, se ataşează de copii, sunt blânde, calde, răbdătoare, cei mici învaţă limba engleză şi interacţionează cu o altă cultură, au abilitatea de a comunica uşor cu copiii, cântă, dansează. Pe de altă parte, aceste bone vin cu contract de muncă pe 2 ani în regim intern, iar ziua liberă li se stabileşte în funcţie de necesităţile angajatorului. Pe lângă atribuţiile ca bonă şi în funcţie de cerinţele angajatorului aceste bone fac menaj sau gătesc. Salariul este de 450 dolari/lună. Orele suplimentare sunt plătite, iar bonusurile sunt la latitudinea angajatorului”, își prezintă afacerea Magdalena Peisakh.

Competiția

O altă firmă care palsează bone și menajere filipineze este Multi Professional Solutions srl, deținută de Elena Corina Constantin și Constantin Constantin. Elena Constantin mai deține o agenție de plasare a dădacelor filipineze, Overseas Employees Connections, alături de Ariana Florentina Nadir, fiica lui Arin Stănscu, fostul președinte al Uniuniunii Practicienților în Insolvență, avocat decedat în urmă cu doi ani.

Problemele vin din recrutare

Un reprezentant al unei agenții de management recrutare, care a participat la plasarea de personal din Asia în România, ne-a precizat că în foarte multe cazuri persoanele din statele asiatice au problemele mai mici sau mai mari cu legea și vor să plece îm state din Europa sau Statele Unite. “O filipineză care vrea să facă bani ca bonă alege să muncească în Marea Britanie, Italia, Belgia. Nu prea vor ele să vină în România. În țara noastră vin filipinezele care provin din familii foarte sărace sau care au avut probleme cu legea și din acest motiv au apărut, cred, aceste scandaluri”, ne-a spus consultantul.

Reamintim că persoanele cu cazier pot intra în România, iar cazierul este cerut sau nu de angajator.

 

 

Close
Închide
  Close