MENIU CAUTĂ

FLĂCĂRI ŞI HAOS LA ATENA | Peste 50 de răniţi şi zeci de incendii pe străzile capitalei Greciei | FOTO & VIDEO

Distribuie

80 de mii de oameni au ieşit pe străzile Atenei, să protesteze faţă de noile măsuri de austeritate. Manifestaţiile au degenerat, iar oamenii pur şi simplu au incendiat capitala Greciei. Potrivit datelor autorităţilor elene, citate de Mediafax, s-au înregistrat aproximativ  40 de focare de incendii la clădiri sau echipamente din centru.
Un magazin de articole culinare de lux a fost devastat de flăcări, iar misiunea pompierilor era adesea de-a dreptul imposibilă: pe străzi, forţele de ordine erau într-o adevărată bătălie cu bande de manifestanţi mascaţi.

Iată imagini care arată crâmpeie din dezastrul de ieri de la Atena:Incidentele au început încă din primele momente ale  protestului, atunci când un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene. Manifestaţii s-au retras pe străzile adiacente, care s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.
Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului, unde manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe marile bulevarde.

Haos pe străzi, vot crucial în Parlamentul de la Atena

Manifestaţiile au fost organizate la chemarea marilor sindicate, în contextul în care Parlamentul vota programul economic de austeritate care permite declanşarea unui plan financiar de salvare a Greciei şi menţinerea sa imediată în zona euro, aşa cum au cerut creditorii ţării.
Planul – care cuprinde un pachet de măsuri de austeritate în schimbul acordării unui nou ajutor financiar ţării de către creditorii săi instituţionali şi unei operaţiuni de ştergere a datoriei suportate de creditorii săi privaţi – a fost adoptat cu majoritatea voturilor cu puţin înainte de miezul nopţii trecute.
foto: EPA

Comentarii