Ginecologul Florin Stamatian, ajuns între timp prefect de Cluj, povesteşte cum, în Epoca de aur, sute de femei veneau la cabinetul său pentru a le pune sterilete. Tot atunci, Stamatian era vizitat, săptămânal, de autorităţi. “Făceam rost de sterilete de la unguri şi de la ruşi. Miliţienii au fost de multe ori la mine la cabinet. Îmi spuneau: «deţinem informaţii că plecaţi în concediu şi ştim că aţi primit valută de la o tânără»”, ne-a povestit dr. Stamatian.
Evita «atenţiile» scumpe
În 86, doi ofiţeri l-au percheziţionat şi i-au găsit în geantă mai multe sterilete ruseşti. “Ei căutau valută şi probabil că nu ştiau la ce folosesc acestea, aşa că m-au lăsat în pace”, povesteşte medicul. Pentru că le găsea femeilor sterilete, doctorul primea “atenţii”: “Preferam ţigările şi ţuica. Dacă te prindeau cu bani sau cu o băutură mai fină, nu te mai lăsau miliţienii în pace”, a încheiat Stamatian.
Blestemul decretului care interzicea avortul
În 1966, Ceauşescu promulga faimosul decret 770, care interzicea avorturile, lege care a semănat groază printre femeile tinere de la acea vreme, pentru că, în acelaşi timp, au dispărut din farmacii toate produsele anticoncepţionale. Medicii care au prins acele timpuri susţin că cel puţin 15.000 de femei au murit, până la Revoluţie, în urma avorturilor primitive făcute pe ascuns, în timp ce alte sute de mii au rămas cu traume.
Se folosea şi nylon de undiţă
Steriletul este un dispozitiv de plastic sau de metal, ce poate fi utilizat câţiva ani, care împiedică ovulul să se implanteze în uter. Pe vremea comunismului, pe post de sterilet se mai folosea şi o improvizaţie românească, cu nylon de undiţă, însă în prezent calitatea acestor dispozitive a evoluat considerabil.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!