Mergi direct la conținut »
A fost deslușit misterul amplasării statuilor din Insula Paștelui
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

A fost deslușit misterul amplasării statuilor din Insula Paștelui

Misterul amplasării statuilor uriașe de pe Insula Paștelui a fost deslușit de o echipă de cercetători americani de la Binghamton University, din NewYork.

Potrivit acestora, vechii locuitori ai Insulei Paştelui (Chile) au construit misterioasele statui, care au făcut din această insulă o importantă destinaţie turistică, în zone care aveau acces la surse de apă dulce şi la alte resurse.

Originea statuetelor uriașe, care au 12 metri înălțime și 75 de tone greutate, rămâne înconjurată de mister, dar cercetătorii au reușit să stabilească de ce anumite regiuni de pe insulă au fost selectate pentru amplasarea statuilor.

Cel ai nou studiu publicat, joi, în jurnalul de specialitate PLOS One arată că statuile au fost amplasate în apropierea unor surse de apă dulce.

Pe Insula Paștelui, Rapa Nui, există în prezent circa 800 de moai şi 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sunt amplasate. Se crede că acestea au fost realizate de comunităţi diferite, cea mai veche dintre ele datând din secolul al XIII-lea.

„Atunci când am început să examinăm detaliile hidrologice, am remarcat că o legătură strânsă între accesul la apa dulce şi amplasarea statuilor”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University, din NewYork, potrivit Agerpres.

Zonele din jurul platformelor ahu „erau legate exact de locurile în care ieşeau la suprafaţă cursuri de apă dulce din subteran”, acest lucru fiind valabil chiar şi în cazul monumentelor din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coastă.

În locurile unde nu sunt amplasate ahu sau moai nu există surse de apă dulce.


Citește și: Cum a învățat Donald Tusk limba română în două zile. Românul care a tradus discursul: „Am făcut o înregistrare audio”


 

Close
Închide
  Close