„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – unul colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă în Marea Neagră”, a declarat Petraeus pentru ABC News.
Fostul director al CIA a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației de la Washington au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.
Întrebat dacă folosirea armelor nucleare de către Rusia ar aduce SUA și NATO în război, generalul american a explicat că nu ar fi vorba despre o situație în care să fie activat Articolul 5 din Tratatul NATO, privind apărarea colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO, precizează Petraeus, adăugând însă că un „răspuns al SUA și al NATO ar fi în regulă”.
De asemenea, generalul în retragere a afirmat că răspândirea radiațiilor în țările NATO ar putea fi interpretat ca un atac asupra unui membru al alianței.
„Se poate spune că este vorba despre așa ceva. Celălalt caz este că (atacul – n.r.) este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns. Nu se dorește, din nou, să se intre într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arătăm că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a mai spus David Petraeus.
Totodată, fostul director al CIA a afirmat că în acest moment Vladimir Putin este „disperat” și „realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este ireversibilă”.
„Nicio cantitate de amenințări nucleare chiar voalate nu-l poate scoate de fapt din această situație particulară”, spune Petraeus despre liderul de la Kremlin, precizând însă că amenințările acestuia trebuie luate în serios.
Vladimir Putin a semnat vineri, 30 septembrie, alături de cei patru lideri separatiști proruși din Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk anexarea regiunilor ucrainene la Federația Rusă, o decizie ce nu este recunoscută la nivel internațional. În acest context, liderul de la Kremlin a lansat noi critici la adresa SUA despre care a afirmat că au creat un precedent prin folosirea armelor nucleare în Al Doilea Război Mondial.
Totul după ce, pe 21 septembrie, atunci când a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, Vladimir Putin a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor constata că situația se poate întoarce împotriva lor. „Nu este o cacealma”, a spus el, explicit.
Foto: EPA
ivryernest • 03.10.2022, 14:06
Acesta este un război SUA — Rusia, cred că nimeni nu se îndoiește.