Curtea de Apel Ploieşti a dispus, miercuri, încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii, în dosarul în care Andreea Cosma a fost acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată Florin Serghei Anghel, fost preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi Dănuţ Cornea, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA.
Totuşi, instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de SC Plopeni Industrial Parc SA şi obligă inculpaţii la plata, în solidar, a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”.
„Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea”, se arată în decizia instanţei.
Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă.
Pe 26 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale. Mai multe dosare s-au închis, ulterior, după ce judecătorii au constatat că faptele s-au prescris.
Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti, în decembrie 2015, în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii „Ciuperceasca”, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.
Pe 2 decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în acest dosar.
În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare.
Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro