Emanoil Cătălin Bocăneanu a primit o pedeapsă definitivă de opt ani de închisoare, în urma sentineţei forumulate de Curtea de Apel Galaţi, care a respins apelurile la sentinţa dată de Tribunalul Galaţi anul trecut.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă ICCJ – Direcţia Naţională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galaţi, de inculpaţii Bocăneanu Emanoil Cătălin, Topală Bogdan Valentin, Podia (fostă Cotan) Carmen, Balaban Vasile şi de partea civilă Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 669 din 10.11.2017 a Tribunalului Galaţi. Onorariile avocaţilor din oficiu în sumă totală de 530 lei vor fi virate către Baroul de Avocaţi Galaţi din fondurile Ministerului Justiţiei (260 lei pentru avocat Sălăvăstru Cosmin şi 270 lei pentru avocat Mîndru Liliana). Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Bocăneanu Emanoil Cătălin, Topală Bogdan Valentin, Podia (fostă Cotan) Carmen, Balaban Vasile şi de partea civilă Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor Galaţi la plata a câte 120 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.06.2018”, se arată în soluţia pe scurt postată pe portalul Curţii de Apel Galaţi. 

Astfel, Bocăneanu a primit o condamnare definitivă de opt ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la abuz în serviciu în formă continuată,  instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA, din 15 noiembrie 2013, Bocăneanu a amenințat și presat o persoană din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei prietene a soției sale. Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, Bocăneanu l-a determinat pe Tudorel Chirnoagă, președintele comisiei de concurs, să-i dea acesteia subiectele, prin intermediul lui Bogdan-Valentin Topală, înainte de susținerea concursului.

În cursul anului 2013, fostul prefect a făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care Instituția Prefectului Județului Galați nu gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați. În schimbul demersurilor făcute, fostul prefect Bocăneanu a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri care să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, pe care urma să o primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante, susțineau anchetatorii.

Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câștigător în urma concursului care s-a desfășurat în luna august 2013.

Totodată, fostul prefect l-a determinat pe un alt candidat din cadrul ISU Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, Bocăneanu primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi.

Tot folosindu-se de funcția de prefect deținută, Bocăneanu a determinat, în perioada 2012 – 2013, angajați ai Direcției pentru Evidența Persoanei Galați, să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, primind în schimb bani, în mod repetat, prin fiica femeii.

În cursul anului 2013, la solicitarea lui Topală, fostul prefect Bocăneanu a intervenit, în două situații pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

În perioada august – septembrie 2013, și-a exercitat prerogativele conferite de funcția deținută, traficându-și influența pentru a-i asigura unui administrator de societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare. În interesul aceluiași administrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind în schimb diverse produse alimentare.

În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, Bocăneanu a intervenit în mod repetat pe lângă un factor de decizie pentru menținerea în funcții a patru persoane, în condițiile în care alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi au avut de suferit.

Totodată, potrivit DANA, în perioada 2012 – 2013, el a impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze mai multe bunuri din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați.

Citește și: VIDEO/ Programele de afterschool, o soluție pentru copiii singuri acasă. Centrul „Salvați Copiii” are grijă de 10 ani de „orfanii albi”

Urmărește-ne pe Google News
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
PARTENERI - GSP.RO
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Playtech.ro
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Probă-cheie în dosarul morţii Raisei: o şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins accidentul cu camera de bord
Observatornews.ro
Probă-cheie în dosarul morţii Raisei: o şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins accidentul cu camera de bord
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Știrileprotv.ro
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer