Centrul Istoric al Bucureștiului, strada Smârdan nr. 39. Un imobil cu două etaje, acoperit cu o pânză pe care este conturată fosta fațadă a clădirii, din vremurile ei bune. Intrarea se face printr-un gang ferecat cu porți metalice încuiate. În interior se văd gunoaiele și bârnele care susțin clădirea să nu se prăbușească.
Hotelul Concordia este o clădire din București care a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei.
Clădirea a fost construită în anul 1852 și avea 90 de camere. A trecut prin două incendii, dar a supraviețuit, iar în perioada comunistă a fost naționalizată și s-a transformat în locuințe pentru clasa muncitoare.
După 1990, fostul Hotel Concordia a fost revendicat de un cetățean străin, câștigat în instanță și vândut imediat firmei RoNaturstein SRL. La sediul acestei firme, lângă Cișmigiu, ușile sunt încuiate, iar la telefon nu răspunde nimeni niciodată.
Nici măcar placa memorială de pe clădire nu se mai vede. Trecătorii nici nu știu de ce scrie pe pânza care acoperă fațada Hotel Concordia? Mai interesantă pare informația de deasupra intrării: SUMMER COMEDY CLUB…
Mica Unire a fost gândită în Hotel Concordia și înfăptuită pe Dealul Mitropoliei
În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor, în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, ca reprezentant al ”Partidei Naționale”. Ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.
Alegerea lui Cuza la București a fost hotărâtă în Hotelul Concordia și a fost impusă apoi în Adunarea Electivă din Dealul Mitropoliei, sub presiunea populației din București, care a înconjurat Patriarhia.
Citește și:
Ziua Unirii: “…ce va să zică bucuria unui popor. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin, se îmbrăţişau şi încingeau hore”