MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Sasu

FOTOREPORTAJ | Cum a arătat repetiția generală pentru parada militară de 1 Decembrie

Distribuie

Militarii au avut ultima repetiție înainte de parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Comandanții spun că totul este pregătit pentru evenimentul de săptămâna viitoare. Au fost luate în calcul toate scenariile, inclusiv vremea nefavorabilă pentru ridicarea celor 50 de aeronave programate să zboare pe deasupra Arcului de Triumf. Anul acesta vor defila 3500 de militari şi specialiști din cadrul Ministerul Apărării, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii. 

Militari din 15 ţări, la repetiția generală

Armata României a invitat la parada de 1 decembrie militari din 15 state partenere. Soldații au venit la Arcul de Triumf pentru a exersa pasul de defilare. Pentru prima data, o ţara NATO a trimis la paradă şi tehnică de luptă. Armata Poloniei va defila cu transportoare blindate.

Militarii polonezi, la repetiţia generală/ Foto: Dragoş Sasu

Maşina de luptă a Armatei Poloniei/ Foto: Dragoş Sasu

„Astăzi au mers bine repetițiile. Ne antrenăm în continuare şi sperăm să iasă foarte bine, poate chiar perfect. Nu au fost incidente, sperăm ca nici la cel de-al doilea antrenament să nu fie, sperăm ca nici la paradă să nu avem incidente „, generalul Adrian Tonea, comandantul paradei

Militari români, defilare în noua uniformă/ Foto: Dragoş Sasu

Organizatorii au simulat chiar și momentul primirii președintelui României, dar şi depunerea coroanelor de flori.

Simularea depunerii unei coroane de flori/Foto: Dragoş Sasu

Militarul care anunţă sosirea preşedintelui României/Foto: Dragoş Sasu

Paradă marcată de centenarul Marii Uniri

Generalul Tonea spune că anul acesta vor fi multe momente care marchează 100 de ani de la luptele pentru integritatea teritorială a României. „Defilează pentru prima oară un detașament în ţinută specifică perioadei Primului Război Mondial, cu armament model 1897, replici ale armamentului de atunci. Un detașament va defila cu drapele de luptă originale ale unităților care au luptat în vara anului 1917 la Mărăşti, Mărășești şi Oituz „, spune comandantul paradei.

Militar în uniforma din Primul Război Mondial/Foto: Dragoş Sasu

De 1 decembrie, România intră în anul Centenarului Marii Uniri. „Mesajul este de respect, mesajul este de continuitate a poporului român. Mesajul este că armata işi face datoria şi îşi execută misiunile pentru care a fost destinată”, spune generalul Adrian Tonea.

Pe sub arcul de Triumf nu vor trece doar militari, ci şi ofițeri SRI, pompieri, jandarmi şi polițiști.

Detasamentul SRI/Foto: Dragoş Sasu

Blocul de parada al Poliţiei Rutiere/Foto: Dragoş Sasu

Organizatorii roagă publicul care doreşte să asiste, de la ora 11, la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf să nu vina cu bagaje voluminoase. Brigada Rutieră Bucureşti va restricţiona traficul  pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, incepând  cu 30 noiembrie.


Andrei Gheorghe, dezlănțuit la radio. „Duceți-vă dracului în pădure, în peșteri, violați dinozauri”

Simona Halep a anunțat până la ce vârstă va juca: ”Vreau cât mai mulți copii. Îmi doresc și altceva de la viață”

O studentă din China care a născut în secret, și-a aruncat copilul de pe geamul camerei de cămin

Citește mai multe despre 1 Decembrie - Ziua națională a României și parada militară pe Libertatea.

Comentarii