Serviciile secrete franceze dau alarma: „Totul se joacă anul acesta. După aceea, va fi prea târziu”

Deja din 2017, Franța a fost ținta unui atac major. Atunci, hackerii ruși de la APT28, o unitate a GRU, serviciul militar rus de informații, au spart și scurs 22.000 de e-mailuri din echipa de campanie a lui Emmanuel Macron. La final de aprilie 2025, ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Noël Barrot, a publicat un videoclip în care confirmă implicarea GRU.

 

Anssi, Agenția Națională pentru Securitatea Sistemelor de Informații din Franța, a detaliat în raportul său de anul acesta că între 2021 și 2024, hackerii GRU au vizat entități guvernamentale franceze.

România, exemplu de caz pentru Franța

Într-un raport publicat la începutul anului, Viginum, serviciul francez care se ocupă cu monitorizarea ingerințelor digitale străine, a analizat manipulările din România și le consideră un scenariu „ușor de reprodus”.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Cu ajutorul a peste 25.000 de conturi false și influenceri plătiți, algoritmul TikTok a fost manipulat pentru a propulsa un candidat de extremă dreapta și prorus, Călin Georgescu, până pe locul 9 în tendințele globale.

„Este legitim să estimăm că Franța se va confrunta cu un risc de manipulare similar”, avertizează raportul.

TikTok a fost veriga slabă. Platforma e extrem de populară în rândul tinerilor francezi între 18 și 24 de ani, iar în 2023 avea deja 21 de milioane de utilizatori lunari în Franța.

„TikTok comunică bine pentru a liniști, dar, în realitate, dialogul nu este mai fluid”, a explicat o sursă din guvernul francez.

Franța, țintă directă pentru Kremlin

DGSI, serviciul intern de informații francez, a avertizat încă din noiembrie 2024 că Rusia folosește manipularea informațională în mod sistematic.

„Franța rămâne o țintă privilegiată a Kremlinului”, arată raportul DGSI, iar cele mai vizate canale sunt YouTube, Facebook și X (fosta Twitter).

În paralel, Anssi supraveghează constant evoluția tehnicilor de atac digital folosite de GRU. Și identifică patru tactici-cheie:

  1. discreditarea procesului electoral
  2. atacarea sau promovarea unui candidat
  3. exploatarea temelor care divizează
  4. subminarea încrederii în mass-media.
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

În iunie 2024, la 10 zile după dizolvarea Adunării Naționale, o rețea de dezinformare rusească, Storm-1516, a lansat site-ul ensemble-24.fr, care copia site-ul partidului prezidențial Ensemble. Pe site, utilizatorii erau mințiți că vor primi 100 de euro „primă de la Macron” dacă votează cu partidul. Este doar una dintre cele 20 de operațiuni de influență derulate de Storm-1516 în Franța și Germania, potrivit raportului Viginum.

De ce contează cazul României: „E un model operațional”

Pentru Franța, România a devenit un exemplu de cum se poate manipula o țară întreagă prin algoritmi și rețele sociale.

„Înțelegem mai bine cum funcționează. Ne gândim la vulnerabilitățile care pot fi exploatate”, a spus un oficial francez pentru Mediapart.

„Supra-reprezentarea unui candidat în spațiul digital nu este, evident, suficientă pentru a explica un vot în favoarea sa. Dar poate schimba percepția generală”, mai arată Viginum.

În fața acestor amenințări, singura strategie eficientă, spun oficialii, este ca politicienii să răspundă concret nevoilor oamenilor. Altfel, spațiul rămâne liber pentru extremiști, propagandă și haos electoral.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.