Decizia a fost luată după ce oficialii Statelor Unite au cerut marți suspendarea vaccinării cu serul produs de Johnson & Johnson, după ce șase persoane cu vârste între 18 și 48 de anu vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge la două săptămâni după injecție.
„Am primit prima livrare de vaccinuri, adică 200.000 de doze care au ajuns la începutul săptămânii pe teritoriul nostru și care sunt trimise la dispensarele și în farmacii”, a spus Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.
În România, primele 60.000 de doze au ajuns miercuri dimineață, cu o zi mai devreme decât se aștepta.
Cu toate astea, preşedintele Comitetului naţional de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat marți că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson & Johnson.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a stopat folosirea acestui vaccin în centrele de imunizare federale și a îndemnat statele să facă același lucru, până când experții vor analiza cele șase cazuri de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate, unul dintre ele fatal.
Johnson & Johnson, al patrulea vaccin aprobat în UE
Vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson este al patrulea ser aprobat în Uniunea Europenă după Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca).
Serul se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.