„M-am întâlnit cu unii senatori la Capitoliu şi i-am rugat să se uite la reînarmarea pe care o face Rusia”, a declarat Merz în timpul unei conferinţe de afaceri, la Berlin.

Amenințarea rusă, ignorată de unii senatori americani

„Este clar că nu au nicio idee despre ceea ce se întâmplă acolo chiar acum”, a adăugat cancelarul german, fără a identifica senatorii.

De la lansarea invaziei sale la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, Rusia și-a reorientat mare parte din industrie pe apărare şi a semnat acorduri de achiziții de armament din Coreea de Nord şi Iran, ceea ce i-a determinat pe oficialii europeni să avertizeze că regimul de la Moscova s-ar pregăti să atace NATO.

Rusia, care şi-a majorat bugetul de apărare pentru 2025 la cel mai ridicat nivel după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, neagă orice intenție agresivă şi susține că desfăşoară o „operaţiune militară specială” în Ucraina pentru a-şi asigura propria securitate în fața unui Occident pe care îl consideră ostil.

Donald Trump nu își scoate țara din NATO

Friedrich Merz (69 de ani), un conservator care a preluat puterea în luna mai, este cel mai recent lider european care îl vizitează pe Donald Trump în speranţa de a-l convinge pe președintele american de necesitatea de a sprijini Ucraina în fața invaziei ruse şi de a continua să contribuie la susţinerea securităţii europene prin intermediul NATO.

Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii
Recomandări
Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii

Cancelarul german s-a declarat liniştit după discuția purtată cu liderul republican de la Casa Albă, în special de „nu-ul răspicat” primit ca răspuns la întrebarea sa dacă Statele Unite intenţionează să se retragă din NATO.

Unele țări europene şi-au crescut cheltuielile pentru apărare după ce Rusia a declanșat împotriva Ucrainei cel mai sângeros conflict de pe Bătrânul Continent de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace (1939-1945).

Trupele americane rămân în Germania

Chiar înainte de a prelua funcţia, acum o lună, Merz a mobilizat o majoritate parlamentară ad-hoc pentru a modifica Constituţia Germaniei în vederea exceptării cheltuielilor militare de la regulile de împrumut și a promis să aloce încă 1,5% din PIB pe infrastructura cu dublă utilizare.

Merz sprijină cererea lui Trump ca statele membre NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru apărare. Președintele american a salutat la rândul lui acest angajament din partea cancelarului german şi i-a dat asigurări lui Merz că forţele americane vor rămâne în Germania.

„Fie că ne place sau nu, vom rămâne dependenţi de Statele Unite pentru o lungă perioadă”, a conchis Friedrich Merz.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.