MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2018 14:29 , de Daniel Ionașcu

Google învață elevii din România cum să depisteze știrile false, manipularea și cum să răspundă trollilor online. Primele cursuri au loc la Oradea

Distribuie

Google a demarat un proiect pilot în România prin care vrea să învețe elevii cum să depisteze manipularea și cum să răspundă trollilor online, potrivit unui comunicat al companiei. Acesta se desfășoară împreună cu organizația britanică Institute for Strategic Dialogue (ISD), iar primele cursuri vor avea loc vineri, la Oradea.

Potrivit companiei, proiectul pilot Young Digital Leaders 'își propune să educe tinerii ca cetățeni în mediul digital, care știu să recunoască fenomenele negative și extreme în mediul online și să reacționeze la ele, astfel încât să poată să crească în siguranță'.

'În cadrul proiectului ei vor învăța să ia cele mai bune decizii în mediul online, să comunice, să răspundă troll-ilor din mediul online și când și unde să solicite ajutor', mai arată gigantul online.

Proiectul Young Digital Leaders este dezvoltat la nivel european, iar pentru etapa-pilot au fost selectate trei țări: România, Italia și Suedia.

În România, activitățile vor fi derulate de către GEYC, în parteneriat cu Colegiul Național „Emanuil Gojdu' din Oradea. Evenimentul de deschidere și primele cursuri vor avea loc vineri, 2 martie, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu' din Oradea.

Învață și elevii, dar și părinții

Programul se desfășoară sub forma unor cursuri, ca o modalitate amuzantă, inovativă și participativă de a-i sprijini pe tineri, dar și pe părinții lor, să învețe despre mediul digital.

'Aceștia vor învăța aspecte legate de alfabetizare digitală – cum să recunoască știri false sau cum pot să răspundă conținutului nepotrivit din mediul online; comportamente în mediul online – de exemplu cum să recunoască tehnicile de manipulare emoțională în știri și pe rețele sociale sau cum să recunoască modul de gândire «Noi vs Ei» în mediul online și cum indivizii și societățile se pot dezvolta prin colaborare; și despre rolul lor în acest mediu – ce este discursul liber și discursul instigator la ură și cum și de ce se utilizează discursul instigator la ură și cum se poate răspunde unui astfel de conținut online', se mai arată în comunicat.

Obiectivului proiectului Young Digital Leaders este de a pregăti 400 de tineri și 400 de părinți în cele trei țări.

În cadrul programului for fi realizate și puse la dispoziție gratuit resurse și documente educative, care să fie utilizate de școli pentru a derula propriile programe de educarea a tinerilor în mediul digital.

Rolul proiectului-pilot este de a testa eficiența acestei abordări și rezultatele obținute, urmând să constituie un reper pentru derularea unui viitor program complet.

Fenomenul știrilor false a luat amploare în ultimii ani, iar Google, Facebook și Twitter au fost aspru criticate din cauza știrilor false care au circulat în anul 2016 în timpul alegerilor prezidențiale din SUA.

Comentarii