Mergi direct la conținut »
Google, investigată în Irlanda pentru colectarea de date de la utilizatori pentru afișarea de publicitate
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Google, investigată în Irlanda pentru colectarea de date de la utilizatori pentru afișarea de publicitate

Autoritatea pentru protecția datelor din Irlanda investighează gigantul american Google pentru colectarea de date de la utilizatori cu scopul afișării de reclame. Aceasta este prima investigația asupra Google de la intrarea în vigoare anul trecut a GDPR, regulamentul european de protecție a datelor personale.

De Daniel Ionașcu,

Investigația după ce browserul de internet Brave a depus o plângere. Reprezentanții acestuia afirmă că atunci când o persoană vizitează un site, atunci Google și alte companii online de publicitate colectează o mulțime de informații despre utilizator.

Acestea sunt apoi transmise către zeci sau sute de alte companii fără ca oamenii să știe pentru ca apoi clienții acestora să liciteze. În urma licitației este apoi livrată o reclamă personalizată, în funcție de preferințele persoanei în cauză.

Așa apar acele renumite reclame ”care te urmăresc” pe tot internetul. Spre exemplu, dacă ai căutat pantofi pe un site, atunci când vei intra pe alte site-uri vei avea afișate reclame la pantofi.

Browserul Brave este centrat pe protecția datelor personale și a fost fondat de către cofondatorul Mozilla Brendan Eich, un adevărat guru tehnologic din Silicon Valley.

Comisariatul pentru Protecția Datelor din Irlanda a anunțat recent că are în lucru 51 de investigații, dintre care 17 vizează mari companii, precum Apple, Twitter sau LinkedIn (parte a Microsoft acum – n.r.), și alte câteva asupra Facebook, inclusiv a subsidiarelor WhatsApp și Instagram.

Acestea sunt investigate în Irlanda pentru că sediul lor din Uniunea Europeană se află în Irlanda.

Potrivit GDPR, companiile pot fi amendate cu până la 4% din cifra de afaceri sau 20 de milioane de euro, în funcție de gravitatea faptei.

Close
Închide
  Close