Mergi direct la conținut »
Google o omagiază pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Google o omagiază pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Google o omagiază pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Google o omagiează sâmbătă, 10 noiembrie, pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume. Doodle-ul marchează 131 de ani de la nașterea sa, iar miliarde de oameni îl pot vedea, fie că este vorba de țări din Europa, din Asia sau chiar Oceania.

De Daniel Ionașcu,

Imaginea cu Elisa Leonida Zamfirescu rulează pe prima pagină a Google în Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveția și Uruguay.

Elisa Leonida Zamfirescu este sora celebrului inginer și inventator Dimitrie Leonida, „părintele energeticii românești”, al cărui nume se află pe hidrocentrala de la Bicaz.

Revenind la Elisa Leonida Zamfirescu, aceasta este considerată prima femeie inginer din lume, însă ulterior s-a descoperit faptul că irlandeza Alice Perry a absolvit cu șase ani mai devreme decât românca noastră, în 1906.

elisa leonida zamfirescu

Sursa foto: Adevarul.ro

Textul care însoțește doodle-ul Google este următorul:

„A 131-a aniversare a Elisei Leonida Zamfirescu

«Viitorul femeilor în inginerie este măreț», scria ziarul românesc Minerva în anul 1912, raportând că «Domnișoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obținând o Diplomă în Inginerie».

În această zi, în 1887, Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut în portul românesc Galați. După ce a absolvit cu note mari Școala Centrală de Fete din București, ea a obținut un bacalaureat la liceul Mihai Viteazul. Dar când a aplicat pentru Școala de Poduri și Șosele, a fost respinsă din cauza genului său.

Neabătură, ea a aplicat la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani a spus că ar fi mai bine să se concentreze pe „Kirche, kinder, and kuche” (copii, biserică și gătit – n.r.). Ea a insistat să obțină diploma în trei ani, pentru a deveni una dintre primele femei inginer din Europa.

Devenind prima femeie membră a A.G.I.R. (Asociația Generală a Inginerilor Români), ulterior Zamfirescu a condus laboratoare la Institutul Geologic Român.

Zamfirescu a supravegheat numeroase studii economice, analizând resursele naturale ale României, precum cărbune, șisturi, gaze naturale, crom, bauxită și cupru. A fost cunoscută pentru faptul că era atentă în mod special la educarea personalului și petrecea multe ore mentorând tineri chimiști.

Mamă a două fiice, ea a predat fizică și chimie la Școala de Fete Moș Pitar, ca și la Școala de Electricieni și Mecanici din București. În 1993, moștenirea sa a fost comemorată de către Capitala României prin numirea unei străzi în onoarea sa.”

elisa leonida zamfirescu

Sursa foto: Adevarul.ro

Close
Închide
  Close