De Răzvan Mihalașcu,

Grecia, cea mai îndatorată țară din Europa, a început să vândă obligațiuni la dobânzi negative. Asta înseamnă că investitorii care dețin obligațiuni la trei luni vor obține la maturitate mai puțini bani decât au investit. Este unul dintre semnalele puternice care arată că sunt preferate dobânzile foarte scăzute, arată analiza realizată de CNN.

Statul elen a vândut miercuri obligațiuni în valoare de 487 de milioane de euro, cu dobânzi de minus 0,02%. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, a mai vândut obligațiuni pe 10 ani, cu un randament de 1,5%. Prin comparație, randamentul unor titluri similare se situa la 24%.

Analiștii CNN susțin că este vorba despre o turnură neașteptată pentru Grecia care a avut nevoie de un amplu plan de salvare de economiei, deoarece datoria guvernamentală ajunsese la 180% din PIB.

Cum a reușit Grecia să se împrumute la dobânzi negative

În ultimii opt ani, Grecia a primit 204 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional și de la guvernele europene, potrivit Mecanismului european de stabilitate.

Pentru a putea accesa împrumuturile, Guvernul de la Atena a diminuat substanțial cheltuielile: a redus cu 25% numărul funcționarilor publici și a tăiat salariile bugetarilor cu 30%. În consecință, consumul s-a prăbușit, iar rata somajului a crescut substanțial.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Acum, reformele încep să-și arate rezultatele. Creșterea economică a fost stimulată, cu ajutorul dobânzilor negative și a obligațiunilor cumpărate de către Banca Centrală Europeană.

Astfel, Grecia se alătură unor state precum Germania, Spania, Italia sau Cehia care emit titluri de stat la dobânzi negative.

Unii dintre analiștii financiari citați de CNN sunt de părere că emiterea de obligațiuni cu dobânzi nu înseamnă că există o cerere mai mare din partea investitorilor străini.

În schimb, cele mai multe dintre titlurile cu randament negativ au fost cumpărate de băncile locale pentru a fi folosite ca garanție suplimentară.

Potrivit CNN, unele dintre cele mai puternice bănci centrale din lume au scăzut dobânzile pentru a stimula creșterea economică.

În septembrie, Banca Centrală Europeană a stabilit rata dobânzii de referință la minus 0,5 la sută.

Potrivit Fitch Ratings, au fost vândute obligațiuni de aproape 15 trilioane de dolari cu dobândă negativă. Chiar și în Germania, randamentul obligațiunilor la 30 de ani este unul negativ.

Citeşte şi:

România se împrumută la dobânzi de două ori mai mari decât Ungaria și Polonia. În 2016, costurile erau la fel. Ce înseamnă acest lucru

ANALIZĂ | Cum văd economiștii împrumutul de 3 miliarde de euro al României. ”Ne jucăm cu focul”

O nouă serie de obligațiuni. Românii împrumută statul cu dobânzi între 3,5-5%

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie