Putoarea emanată de gropile de gunoi sau de diverse platforme industriale ar putea să dispară începând de anul acesta. “Conform regulilor europene, toţi poluatorii olfactivi ar trebui controlaţi pentru a primi autorizaţia de funcţionare. Aşa că ar trebui să avem o echipă de indivizi cu nasuri foarte fine, care să stabilească dacă respectivii poluatori au depăşit normele. Pentru a evita însă orice interpretări, am luat altă decizie: nasuri electronice!”, ne-a spus Silvian Ionescu (foto), comisarul-şef de la Garda de Mediu.
Acest aparat, care se numeşte eNose (n.r. – nas electronic), poate detecta mirosurile din aerul care circulă în jurul unei platforme poluatoare. Datele transmise de senzori sunt preluate şi prelucrate de un computer, care prezintă în timp real o veritabilă hartă a modului în care mirosul e dispersat prin împrejurimi. Operatorul platformei, dar şi autorităţile vor fi informate în legătură cu intensitatea putorii.
Va fi implementat în acest an
Inspectorii de mediu vor monitoriza cu atenţie zonele în care “nasul electronic” a transmis depăşiri ale pragului de miros. Dacă pe o perioadă mai lungă, acestea persistă, poluatorul va fi amendat sau, mai rău, îi va fi suspendată autorizaţia. “În scurt timp, vom chema toţi poluatorii olfactivi la reautorizare, obligându- i prin lege să instaleze astfel de senzori de miros”, ne-a precizat Silvian Ionescu, care vrea implementarea sistemului până la sfârşitul anului.
Compania canadiană Odotech e unul dintre cei mai cunoscuţi producători ai acestei tehnlogii. În afară de canadienii de la Odotech, astfel de senzori mai sunt produşi şi în Franţa de compania Alpha Mos. Compania OdoTech a fost fondată în 1998 şi a devenit un nume de referinţă datorită sistemului de „nasuri electronici” Odo Watch, care măsoară şi monitorizează mirosurile neplăcute emanate de diverse platforme.