Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit. Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.
Situaţia va fi următoarea pentru anul 2010: durata indemnizaţiei – un an; valoarea indemnizaţiei – la fel ca şi acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; primă de reîntoarcere de 500 lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată.
Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului. Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, notează Mediafax.
“Azi ziceţi ceva, mâine vă răzgândiţi! Vă jucaţi cu nervii noştri!”, le transmite guvernanţilor Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei “Mame pentru Mame”, care va organiza miercuri un protest în stradă, la care aşteaptă mame şi gravide supărate pe guvern.
Pensionarii vor plăti impozit?
Executivul pregăteşte alt impozit: contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu peste 740 de lei pe lună. Preşedintele Băsescu şi coaliţia de guvernământ au discutat astăzi şi despre posibilitatea ca pensionarii să plătească, de la 1 ianuarie, 5,5% CASS. Tot azi, Camera Deputaţilor a aprobat articolul privind vârsta de pensionare la 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi.