UPDATE ora 16.40: Marcel Boloș a precizat pentru Libertatea că „din greșeală am spus 0,5”, iar „corect este 0,3”.
***
Știrea inițială: Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat marți, 30 aprilie, că termenul de aplicare a taxei pe lux a fost amânat cu 5 luni.
„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. Am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.
El a mai spus că „după cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie” și că „pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”.
Boloș a adăugat că taxa pe lux are nevoie de informații „care nu sunt la îndemâna contribuabilului, valoarea impozabilă a cladirii” și că „pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi”.
ANAF a introdus la începutul anului o nouă obligație fiscală pentru contribuabili, care trebuie să depună o declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
Pentru clădirile mai scumpe de 2,5 milioane lei, echivalentul a 500.000 de euro, şi pentru mașinile cu o valoare de peste de 375.000 lei, adică 75.000 de euro, impozitul era de 0,3%, dar ministrul Boloș a vorbit în conferință despre un procent majorat la 0,5%. Libertatea i-a cerut lămuriri, dar ministrul nu a răspuns deocamdată solicitării de clarificare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 01.05.2024, 14:03
Taxa pe lux de 0,3% a fost amânată, dar 10% pe concediile medicale ale oamenilor cocoșați de muncă trebuie să fie înhățată imediat.