UPDATE ora 15.30 Guvernul a aprobat astazi regulamentul cadru care stabileste locurile de muncă și categoriile de personal și marimea concreta a sporurilor pentru conditi d emunca pentru familia ocupationala sanatae si asistenta sociala.
Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate in sistemul sanitar si de asitenta sociala la 30% din suma salarilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite.
Anexele 1-9 din regulamentul cadru aprobat astazi stabilesc procentele diferentiate pe locuri de munca si categorii de personal , in functie de condiile specific aferente fiecarui loc de munca, respectiv:
– locuri de munca cu condiții periculoase: 15% pana la 25%
-locuri de muncă cu conditii deosebit de periculoase: 35% pana la 85%
– locuri de munca cu conditi periculoase sau vatamatoare: 5% pana la 15%
– locuri de munca cu conditii grele de munca: 10% pana la 15%
– personal care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generatoare de radiatii in conditi persiculoase: pana la 30%
– personal care isi desfasoara activitatea in uitatile sanitare cu specific deosebit: 10% pana la 15%
– personal care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati izolate: pana la 20%
– locuri de munca cu conditii deosebite, cum ar fi stress au risc: 5% pana la 15%
– personal care isi desfasoara activtatea in unitatile de asitenta sociala/ centre cu sau fara cazare: 7,5% pana la 75%
Locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecarui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sa, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, avand la baza buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca.
„În cadrul şedinţei de Guvern de astăzi vom aproba un Regulament cadru care reglementează condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii de muncă la personalul contractual care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare şi în instituţiile din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiilor de sănătate publică. În cadrul acestui Regulament sunt prevăzute sporuri care se acordă pentru unităţile medicale aflate în localităţi izolate. Din acest punct de vedere, ştim că acolo avem un deficit de personal şi trebuie să-l stimulăm ca să avem personalul necesar din punct de vedere medical şi în aceste localităţi”, a spus premierul Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.
Miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anuțat că actul normativ prevede „diverse procente de sporuri pe diverse categorii de personal, pe diverse specialităţi”. „Din acest moment, acest regulament de la 1 martie va fi aplicabil pentru salarii”, a afirmat ministrul.
Citește și: EXCLUSIV/Singura sursă de investiții care nu necesită bani zace nefolosită. Contractele de offset, neutilizate în România, dar implementate în Polonia