Mergi direct la conținut »
Orașul Iași va avea autobuze electrice și tramvaie noi. La cât se ridică investiția municipalității
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Orașul Iași va avea autobuze electrice și tramvaie noi. La cât se ridică investiția municipalității

Orașul Iași va avea autobuze electrice și tramvaie noi. La cât se ridică investiția municipalității

Primăria din Iași a anunțat că va achiziționa 44 de autobuze electrice și 16 tramvaie noi, în urma unui parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care a fost aprobat vineri de Consiliul Local Municipal. Municipalitatea ieșean va cheltui peste 50 de milioane de euro pentru noile autobuze.

De Răzvan Mihalașcu,

Din proiectul aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local reiese că 24 dintre cele 44 de autobuze electrice. Pentru achiziția acestora, autoritățile din Iași vor cheltui 54,5 milioane de euro.

Potrivit Agerpres, 10 dintre autobuzele electrice vor fi folosite pentru transportul public local pe rutele 52 Piaţa Alexandru Cel Bun – pasaj Băncilă – Copou, iar altele 14 pe ruta 42 Copou – CUG. Pentru aceste mijloace de transport în comun vor fi înfiinţate 24 de staţii de încărcare lentă şi şapte staţii de încărcare rapidă.

Fiecare dintre aceste vehicule va avea o capacitate de transport de minimum 50 de persoane. Autobuzele electrice vor fi dotate cu aer condiţionat, sistem Wi-fi, sistem management trafic, sistem audio-video pentru informarea călătorilor, sistem de supraveghere video şi prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile ale pasagerilor.

Alte 20 de autobuze electrice, cu o lungime de 12 metri, vor fi achiziționate, tot printr-un parteneriat încheiat cu Ministerul Dezvoltării. Acestea vor circula pe rutele 28 Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia şi 36 Dacia – Gară – Copou – Breazu.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Cele 20 de autobuze cu lungimea de 12 metri vor costa 50 de milioane de euro, conform proiectului de achiziție. De asemenea, alte trei milioane de euro vor fi alocate pentru şase staţii de încărcare rapidă, iar alte două milioane de euro se vor cheltui pentru 20 de staţii de încărcare lentă.

Primăria Iași va achiziționa tot cu ajutorul Ministerului Dezvoltării și 16 tramvaie, fiecare având o lungime de 30 de metri. Tramvaiele, în valoare de 38,73 milioane de euro, vor fi cumpărate cu bani europeni prin Programul Operaţional Regional. Durata de implementare a contractului este de 24 de luni.

Pe 6 iunie, urmează să aibă loc licitația.

Tramvaiele vor circula pe traseele 1 Copou – Tătăraşi – Podu Roş – Copou, 3 Dancu – Tătăraşi – Centru – Gară, 7 Canta – Tudor Vladimirescu – Baza 3 – Ţuţora, 8 Copou – Tudor Vladimirescu – Baza 3 şi 13 Copou – Tătăraşi – Podu Roş – Copou.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Conform fişei tehnice, tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, echipamente wireless pentru emisia şi recepţia semnalelor privind funcţionarea şi modificări intervenite în exploatare, precum şi cu sistem de supraveghere video.

De asemenea, călătorii vor beneficia de internet wireless, iar tramvaiele vor fi dotate inclusiv cu sistem GPS.

Și Primăria Capitalei a anunțat că va cumpăra autobuze din bani europeni, în valoare de 230 de milioane de euro.

sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Iași


Citește și:

Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai


 

Close
Închide
  Close