Paste cu ciuperci
Ingrediente: 500 g paste fainoase, doua cepe, 3 catei de usturoi, 3 linguri ulei, delikat, piper, sare, cimbru, doua linguri bulion, un praf de zahar, o cutie ciuperci sau 200 g masline.
Preparare: Ceapa si usturoiul se toaca, se calesc putin si se sting cu bulion si cu zeama de la ciuperci. Se fierbe totul pe foc mic, adaugand pe rand: sare, zahar, piper, cimbru, putin delikat si ciupercile. Sosul se rastoarna peste pastele fierte separat si clatite in sita cu apa rece. In loc de ciuperci se pot adauga masline oparite separat.
Bors cu galuste de post
Ingrediente: Faina, bors, ceapa, morcovi, patrunjel, pastarnac.
Preparare: Se pune la fiert apa cu zarzavat taiat in felii subtiri (morcov, patrunjel si pastarnac). Apoi se pune rantasul facut din ulei, ceapa prajita si boia de ardei. Dupa ce a fiert in clocot se adauga galustile, care se fac in felul urmator: se face o coca din putina faina si apa rece, in care se pune sare si ceapa prajita in ulei. Se prepara in castron amestecand cu lingura. Se pun tot cu lingura la fiert. Dupa ce sunt fierte galustile, adaugam borsul, care a fiert separat cu ceapa.
Sarmale cu ciuperci
Ingrediente: Ciuperci, ceapa, telina, rosii, varza.
Preparare: Se caleste ceapa (3-4 bucati) cu un morcov ras, o telina rasa, 1/2 kg orez. Se adauga verdeata tocata, sare, piper si doua cutii de rosii decojite si taiate marunt. Se adauga ciupercile taiate si se lasa sa se raceasca. Intr-o cratita se pune varza tocata, apoi se asaza sarmalutele si deasupra vom pune tot varza tocata. Punem la fiert si dupa 15-20 minute adaugam suc de rosii, o crenguta de cimbru si le punem la cuptor.
Musaca de ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, o cutie ciuperci, o ceapa, suc de rosii, sare, piper.
Preparare: Cartofii se taie feliute si se prajesc usor. La fel si ceapa. Se adauga ciupercile felii, sosul de rosii, usturoiul, condimentele si, la sfarsit, 1 ou si verdeata. Se unge o cratita cu ulei, se tapeteaza cu pesmet si se asaza cartofii si compozitia in straturi. Se toarna deasupra oul batut.
Salam de biscuiti cu nuca si stafide
Se amesteca biscuitii (de post) rupti in bucati mici cu nuca (rumenita in cuptor), 2 linguri de margarina vegetala, 3 linguri de cacao si un sirop caldut mai grosut de zahar, eventual stafide sau rahat si esenta de rom. Se framanta pana toate elementele se amesteca. Se ruleaza intr-o folie de plastic si se tine la frigider cateva ore.
Salau prajit cu sos
Ingrediente: 1 kg salau, doua linguri faina, ulei, sare.
Sosul: 5-6 catei de usturoi, un pahar suc de rosii, 1/2 lingurita maghiran, un fir de busuioc, o lingurita delikat.
Preparare: Salaul se taie bucati, se presara cu sare, se da prin faina si se prajeste. Se pune intr-un castron si se toarna sosul, preparat astfel: usturoiul se zdrobeste si se freaca cu condimentele. Restul de suc se pune intr-o craticioara pe aragaz si se lasa sa fiarba 8-10 minute, apoi se adauga usturoiul si se ia de pe foc.
Prepară fără să mai stai pe gânduri această musaca de post!