Cuprins:
Efectele încălzirii globale asupra vieții oamenilor
Conform studiului citat, consecințele fizice ale căldurii extreme pot să nu fie imediat vizibile, dar pot afecta corpul la nivel celular și molecular.
„Consecințele fizice s-ar putea să nu apară imediat ca efecte vizibile asupra sănătății, dar pot afecta corpul nostru la nivel celular și molecular. Iar această degradare biologică ar putea evolua ulterior într-o dizabilitate”, a explicat Eun Young Choi, coautor al studiului și cercetător în domeniul îmbătrânirii la Universitatea din California de Sud, Los Angeles.
Cercetătorii au utilizat „ceasul epigenetic” ca măsură de referință. Acesta reprezintă o serie de modificări chimice în genomul uman care se acumulează odată cu înaintarea în vârstă. Echipa a analizat „ceasul epigenetic” a aproximativ 3.800 de persoane cu vârsta de 56 de ani și peste.
Datele au fost apoi comparate cu hărți de temperatură din Statele Unite, căutând corelații între indicatorii moleculari și numărul de zile în care indicele de căldură a depășit 26,7°C sau 32,2°C la locația participanților.
Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare
Studiul a constatat că persoanele care au trăit într-o regiune foarte caldă timp de un an sau șase ani par „mai în vârstă” din punct de vedere epigenetic decât cele fără aceste experiențe de căldură.
O creștere de 10% a numărului de zile fierbinți a crescut vârsta moleculară a participanților cu 0,12 ani.
O altă analiză a arătat că persoanele care locuiau în regiuni calde îmbătrâneau cu până la 0,6% mai repede. Cu toate acestea, expunerea la căldură pe termen scurt, de zile sau luni, nu a corelat cu diferențele observate.
Rina So, epidemiolog de mediu de la Universitatea din Copenhaga, consideră rezultatele „remarcabile”. Ea subliniază că este prima dată când o astfel de investigație utilizează indicatorii biologici din sânge, în loc să coreleze simplu decesele sau bolile cu influențele climatice.
Cercetătorii americani au ajustat statistic alți factori potențiali de influență, cum ar fi stresul social, alți factori de mediu, sarcinile și alți factori de sănătate.
Acest studiu oferă noi perspective asupra impactului pe termen lung al căldurii extreme asupra sănătății umane. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele sugerează că schimbările climatice ar putea avea consecințe mai profunde și mai subtile asupra sănătății noastre decât s-a crezut anterior.