MENIU CAUTĂ
07 Sep. 2016 23:30 , de Sorin Golea

77% din clădirile școlare funcţionează ilegal şi manualele de clasa a IV-a sunt reţinute la Judecătorie!

Distribuie

Anul şcolar 2016-2017 se deosebeşte de cel precedent prin faptul că aproape toţi elevii din învăţământul preuniversitar vor avea manuale. În afară de cei de clasa a IV, ale căror cărţi se află, deocamdată, în Instanţă. Ca notă de asemănare: şi anul acesta majoritatea clădirilor şcolare funcţionează ilegal din punctul de vedere al avizelor contra incendiilor. Dacă ar fi să se aplice legea, ar trebui închise 20.710 şcoli în toată ţara.

Din punctul vede al manualelor, vestea bună este că toţi elevii, inclusiv liceenii, vor primi manuale gratuit. Aşa a promis solemn Ministerul Educaţiei! Cei mai avantajaţi vor fi elevii claselor I – III, care vor primi manuale noi, deoarece ciclul de învăţământ gimnazial are programe şcolare noi. Singurii dezavantajaţi sunt elevii clasei a IV-a, care vor începe anul şcolar, pe 12 septembrie, fără manualele de Limba şi literature română, Ştiinţele naturii, Istorie şi Geografie. Asta pentru că participanţii la licitaţiile organizate în acest an pentru editarea de manuale nu au fost mulţumiţi de rezultate şi au făcut contestaţii în Instanţă, iar contestaţiile nu au fost soluţionate încă.

Manuale scolare de limba si literatura romana, miercuri 10 februarie 2010.

La capitolul clădiri autorizate, anul trecut ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că doar 7% din unităţile şcolare au aviz PSI împotriva incendiilor. Adică celelate 93% funcţionau ilegal.

20.710 de clădiri destinate învăţământului nu au avize

Vă prezentăm datele de anul acesta pe această problemă. Oficial, în România există 18.746 de unităţi de învăţământ, care deţin 26.733 de clădiri destinate învăţământului. Adică nu toate şcolile au personalitate juridică, unele sunt sub o altă tutelă. Din aceste clădiri, conform datelor oficiale, 20.710 de imobile destinate învăţământului nu au aviz sau autorizare. Adică ar cam trebui închise. Desigur, ca o consolare, 226 de clădiri sunt în curs de autorizare în acest moment.

Dacă s-ar aplica legea, adică s-ar închide 77% din şcolile neautorizate, ar fi, desigur, trimişi acasă 2.151.839 de elevi, din totalul de 3.164.470 câţi vor sunt înscrişi anul acesta în învăţământul preuniversitar. Nu se ştie dacă elevii ar fi întristaţi de un asemnea deznodământ, dar părinţii lor, care plătesc taxe şi impozite, cu siguranţă că nu ar fi foarte mulţumiţi!

Directorii de grădiniţe vor da concursuri pe post în octombrie

Anul acesta se vor produce schimbări şi în conducerile unităţilor de învăţământ. În luna octombrie, toţi directorii învăţământului preuniversitar, inclusiv de la grădiniţe, vor da concurs pe post. De asemenea, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminării prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care, între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte. În fine, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%).

Citește mai multe despre Anul școlar pe Libertatea.

Comentarii