Mergi direct la conținut »
Începe operațiunea de scoatere din apă a navei care s-a scufundat cu 14.000 de oi la bord
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Începe operațiunea de scoatere din apă a navei care s-a scufundat cu 14.000 de oi la bord

Începe operațiunea de scoatere din apă a navei care s-a scufundat cu 14.000 de oi la bord

Nava care s-a scufundat în Potrul Midia, în urmă cu aproape două luni, va fi scoasă din apă, după ce Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a semnat un contract în acest sens cu Grup Servicii Petroliere. Operațiunea a început sâmbătă și va dura în jur de o lună.

De Cătălin Schipor,

Valoarea contractului de dezeșuare și ranfluare a navei Queen Hind și scoaterea și neutralizarea încărcăturii din interiorul navei este de 19.150.000 lei, durata acestuia fiind de 35 zile de la semnare.

Durata contractului va putea fi prelungită doar dacă operațiunile nu pot fi realizate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau restricțiilor impuse de Căpitănie sau alte autorități relevante.

În cursul zilei de 18 ianuarie, în Portul Midia au ajuns navele GSP Bigfoot 2 și GSP Granit.  GSP Bigfoot 2 este o barja semi submersibila de 122 m lungime si 30 m lățime. La bordul ei sunt încărcate mare parte din utilajele și materialele necesare operațiunii de verticalizare a navei.

Odată cu ea a ajuns și macaraua plutitoare GSP Granit care va fi folosită pentru manipularea diferitelor materiale necesare operațiunii. Imediat ce vremea va fi favorabilă, în Portul Midia va ajunge si GSP Neptun, macaraua de 1800 de tone.

Potrivit reprezentanților firmei care se ocupă de lucrări, prima mișcare va fi poziționarea barjei GSP Bigfoot 2, în submersie, pe fundul bazinului portuar, iar astfel se va crea în mijlocul acvatoriului, o bază de operațiuni stabilă. Ulterior, va începe operațiunea de sudare pe bordul epavei a sistemelor de prindere pentru verticalizare, care ca dura 2-3 zile. Concomitent se vor face inspecții la corpul navei cu scafandri pentru a evalua situația actuală.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

După terminarea sudurii și sosirea între timp a macaralei de 1800 de tone, epava va fi conectata cu cablurile vinciurilor de pe BF2 și cablurile de ridicare ale macaralei.

Operațiunea nu blochează portul, utilajele poziționându-se în afara șenalului navigabil al Portului.

Nava Queen Hind, încărcată cu peste 14.000 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat iar dintre cele 14.600 de oi de la bord au fost scoase vii doar câteva sute.

Foto: Grup Servicii Petroliere

Close
Închide
  Close