MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Inspecția Judiciară face un nou control la DNA; Acest control privește remedierea deficiențelor găsite

Distribuie

Inspecția Judiciară descinde din nou la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) unde va face un control ce urmărește să remedieze deficiențele depistate la controlul anterior, din vara anului 2017.

Potrivit Inspecției controlul va avea loc în perioada 16-20 aprilie și va fi făcut de trei inspectori judiciari, care vor transmite raportul rezultat după control Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) până la 25 mai.

Cei trei inspectori care continuă verificările la DNA sunt Monica Pleșea, Mihaela Hitruc și Cristina Andreea Mina.

Astfel, inspectori vor verifica cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizări, cauzele repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga și comunicările procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în privinţa respectării prevederilor art. 145 CPP.

În urma controlului din vara anului 2017 , legat de monitorizarea cauzelor și implicarea procurorilor cu funcții de conducere și cu funcții de execuție în soluționarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, s-au stabilit măsuri precum: emiterea planului de anchetă, în special în cauzele complexe, din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție; în cazurile în care se dispune delegarea ofițerilor de poliție pentru efectuarea actelor de urmărire penală, acestea vor fi indicate în ordonanță în mod concret, urmând a se stabili și termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzătoare de către procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite în dosarele în care s-a dispus delegarea; verificarea eficientă, prin controlul operativ curent, exercitat de către procurorul șef secție și adjunctul acestuia, a modului în care procurorii cu funcții de execuție duc la îndeplinire cele propuse mai sus, precum și criteriile acestora de prioritizare a activităților desfășurate și verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluționării cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări.

În cazul dosarelor repartizate celor doi foști procurori DNA Inspecția reamintește că dosarele acestor doi procurori au fost verificate doar prin prisma unor fișe, motivat de faptul că procurorii DNA care le-au preluat nu au reușit să le verifice.

„Din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre soluționare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din funcție, nu s-a putut efectua controlul ritmicității administrării probelor în aceste cauze.

În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Doru Florin Ţuluş, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial”, se arată în comunicatul Inspecției.

La ultimul  punct al agendei controlului care se efectuează acum la DNA Inspecția arată că din controlul precedent a rezultat că din cauza neprezentării situației referitoare la comunicarea prevăzută de art. 145 CPP, pentru anul 2016, nu a putut fi verificată comunicarea către toți subiecții măsurilor de supraveghere tehnică, a acestei măsuri.

Totodată, inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situația soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță, nu și a celor dispuse prin rechizitoriu, mai notează IJ.

Citește și Gardurile de 412.000 de lei puse de-a lungul liniei de tramvai 21 au ruginit în doar cinci luni

 

Citește mai multe despre control, DNA - Direcția Națională Anticorupție și inspectia judiciara pe Libertatea.

Comentarii