Lazar E., Piatra Neamt: ,,Poate fi vandut spatiul cu destinatia de spalatorie dintr-un imobil de asociatia de proprietari?,,
Spatiul cu destinatia de spalatorie dintr-un bloc de locuinte constituie parte integranta din proprietatea comuna, alaturi de spatiul pe care este construita cladirea, curtea inclusa, fundatia, structura de rezistenta, acoperisul, ascensoarele, terasele, scarile, casa scarii, subsolurile, tubulatura de gunoi s.a. Asadar, prin proprietate comuna se inteleg toate partile dintr-o cladire aflata in proprietate, care nu sunt apartamente si care sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii din acea cladire si asupra carora proprietarii apartamentelor au dreptul la o cota-parte indiviza de proprietate. In consecinta, chiar daca spalatoria nu e folosita, e nevoie de acordul tuturor proprietarilor din imobil in ipoteza instrainarii acestui spatiu. De asemenea, ar fi indicat totusi ca acel spatiu sa fie inchiriat si nu vandut.
Vlad P., Ramnicu Valcea: ,,Pentru lucrarile executate in interiorul apartamentului este nevoie de autorizatie de constructie?,,
Cu privire la intrebarea dv., devin incidente prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, modificata si completata prin Legea nr. 453/2001, OUG nr. 5/2002. Autorizatia de constructie constituie actul de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia se asigura masurile prevazute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor. Aceeasi lege permite insa executarea de lucrari de constructii fara autorizatie, in situatia in care prin realizarea lor nu se aduce vreo modificare asupra structurii de rezistenta a imobilului, caracteristicilor initiale ale constructiei si ale instalatiilor aferente sub aspectul arhitectural al acesteia. Insa, daca aceste conditii nu sunt respectate, fapta celui ce le-a incalcat este considerata contraventie. Dispunerea sanctiunii se realizeaza prin sesizarea organelor de inspectie si control abilitate, dupa exercitarea controlului efectiv si constatarea starii de fapt.
Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile se prescrie intr-un termen de 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor, in cazul investitorilor si executantilor, respectiv 3 ani de la savarsirea faptei, in cazul personalului cu atributii in domeniul autorizarii si controlului disciplinei in constructii din cadrul administratiei publice locale.