De Cătălin Hopulele,

Ina Țurcan, 24 de ani,  provine dintr-o familie cu trei copii, de pe malul de Est al Prutului.  Tânăra a urmat studiile la Iași, apoi a devenit asistent de cercetare la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”.

Problemele de sănătate au apărut anul trecut, în primăvară, când medicii au diagnosticat-o cu insuficiență renală.

Ina povestește că erau zile în care se simțea foarte rău. La fiecare zi bună, erau două rele, în care nu se ridica din pat.

Membrii familiei s-au oferit să îi doneze un rinichi. Testele de compatibilitate au ieșit bine, însă medicii au constatat că, din cauza faptului că tânăra a dezvoltat o serie de anticorpi, existau șanse foarte mari ca după intervenție corpul ei să respingă organul.

Vorbim despre o tânără cu insuficiență renală, care a avut în familie numeroși candidați, rude care s-au oferit să doneze și la care a fost surpriza neplăcută să se constate un cross-match pozitiv.

Prof.dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Parhon.

Cross-match este testul care arată dacă sunt șanse sau nu să fie respins organul după transplant. Pentru a nu fi respins, rezultatele trebuie să fie negative.

”Pacienții să nu-și piardă încrederea”

Medicii au decis în această situație să încerce să îi desensibilizeze tinerei organismul. Cu o săptămână înainte de ziua în care au programat transplantul au internat-o, a urmat un proces intensiv de dialize speciale – denumit plasmafereză, prin care s-au eliminat toți anticorpii formați dinainte în organismul Inei, cei din cauza cărora exista riscul ca organismul să respingă ulterior organul.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Apoi, au decis să-i reducă imunitatea înainte de transplant, printr-un tratament special de imunosupresie.

”Am refăcut testele de compatibilitate la o săptămână după tratament, a fost o reducere semnificativă a cross-matchului, dar nu o dispariție completă, a fost aproape negativ”, a adăugat prof.dr. Adrian Covic.

Pe 12 noiembrie, Ina a primit un rinichi de la mama ei.

Cea mai grea a fost așteptarea. Aș vrea ca pacienții să nu își piardă speranțele pentru că, da, simți că te naști a doua oară. Pentru familia mea șocul a fost unul foarte mare, pentru că și sora mea are o condiție medicală mai complicată, are pus un cardiostimulator, și a fost greu pentru părinți să știe că un alt copil este bolnav.

Ina Țurcan

Medicii cred că această reușită va deschide noi posibilități pentru pacienții care au condiții incerte de compatibilitate, în special cu membri din familie.

Citeşte şi:

Șoferul camionului frigorific care transporta migranți, prins în Olanda, este român

Incident diplomatic la Constanța. Consulul Turciei a coborât-o pe reprezentanta ambasadei SUA de pe scenă. Reacția Ambasadei

General american: Marea Neagră, cel mai probabil teatru de conflict Rusia-NATO. ”Rușii pot crea probleme României”

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor