Eficacitatea scăzută a vaccinurilor împotriva noii variante Omicron reprezintă, deocamdată, doar un risc teoretic, a subliniat dr. Benjamin Kagina în interviul pentru Libertatea. Acesta trebuie confirmat în laborator, pe măsură ce se vor colecta mai multe date. Asta va lua între 10 și 14 zile.

Dacă noua variantă a fost identificată în Africa de Sud, nu înseamnă neapărat că provine din Africa de Sud, a mai precizat cercetătorul. 

„Poate că este un virus provenit dintr-o altă țară, dar a fost detectat în Africa de Sud deoarece există supraveghere activă și secvențiere a datelor”, a explicat dr. Kagina. „Există țări care probabil au o mulțime de variante de virus, dar pentru că nimeni nu le analizează, nu le cunosc.”

Interviu cu un cercetător din Africa de Sud: „Există țări care probabil au o mulțime de variante de virus, dar pentru că nu le analizează, nu le cunosc”
Dr. Benjamin Kagina

Autoritățile olandeze au declarat marți că noua variantă Omicron a fost prezentă în țară mai devreme decât se credea anterior, cu o săptămână înainte de sosirea a două zboruri din Africa de Sud care transportau pacienți infectați cu noua variantă. Anunțul a pus sub semnul întrebării cronologia răspândirii variantei în Europa.

Libertatea: Întreaga lume pare să fie într-o stare de panică după anunțul identificării variantei Omicron a coronavirusului în Africa de Sud. Cum stau lucrurile în țară? 
Dr. Benjamin Kagina: Cred că situația e mai calmă acum, după anunțul președintelui. Evident, s-a creat panică atunci când s-a descoperit că această variantă are mult mai multe mutații într-o anumită parte a virusului, care este proteina spike, ce permite virusului să pătrundă în celulele umane. Ce este foarte important e că majoritatea vaccinurilor au fost concepute pentru a genera un răspuns imun împotriva acestei proteine. Dacă proteina spike are unele mutații, atunci există îngrijorarea că acele mutații ar putea face ca imunitatea pe care ne-o oferă vaccinurile să fie mai puțin eficientă. De aceea există atât de multă panică la nivel local și global. 

Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului
Recomandări
Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului

În teorie, credem că ar putea exista riscul ca imunitatea conferită de vaccin să nu funcționeze împotriva variantei (Omicron, n.r.). Însă putem confirma asta doar făcând cercetări în laborator și observând că imunitatea pe care o obținem de la vaccin nu este capabilă să neutralizeze (virusul, n.r.). Până nu se confirmă acest lucru, cred că este doar un risc teoretic.

– Așadar, în momentul de față nu există încă foarte multe informații despre eficacitatea vaccinurilor împotriva noii variante?   
– Vorbim doar de un risc teoretic, care trebuie confirmat în laborator. Trebuie să colectăm mai multe date. Trebuie să aflăm dacă oamenii care au fost vaccinați se infectează în aceeași măsură precum cei nevaccinați. Dar pentru a obține aceste date, e nevoie de timp.

Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”
Recomandări
Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”

– De cât timp ar fi nevoie pentru a avea niște prime răspunsuri privind eficacitatea vaccinurilor?
– Când vine vorba de datele de laborator, două săptămâni sau zece zile. Dar sunt apoi datele din viața reală. Vrei să știi, într-un loc ca Africa de Sud, unde circulă varianta, cine se infectează mai mult, oameni care sunt vaccinați, cei care nu, sau e la fel. Pentru aceste date, va fi nevoie de mai mult timp. 

– Cam de cât timp?
– Majoritatea cazurilor noi sunt din cauza acestei variante, așa că vom putea începe să aflăm simptomele pe care le prezintă pacienții, să le cunoaștem fișele, dacă au fost vaccinați sau nu.

Pe măsură ce datele se acumulează, vom putea ști cum funcționează protecția împotriva vaccinului față de această nouă variantă. Aș spune că în 3-4 săptămâni ar trebui să avem suficiente date.

Chiar și cu celelalte variante, Alpha, Delta, din ce în ce mai multe date ne arată că vaccinurile funcționează, dar nu la fel de bine ca la tulpina originală. Deci încă vin date, chiar și după ce varianta a fost identificată acum patru luni, colectăm încă date pentru a înțelege cât de bine funcționează vaccinul. 

Nu poți victimiza o țară care a identificat o variantă

– Există vreo legătură între apariția acestei noi variante și rata mică de vaccinare din Africa de Sud?
– Vreau să subliniez un lucru care este foarte important. Deoarece virusul a fost identificat în Africa de Sud, nu înseamnă că provine din Africa de Sud. Dacă nu ai un sistem de supraveghere foarte activ, investiții în secvențierea virusului, nu vei afla dacă au avut loc mutații sau nu. Există țări care probabil au o mulțime de variante de virus, dar pentru că nimeni nu le analizează, nu le cunosc.

Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”
Recomandări
Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”

Poate că a fost un virus provenit dintr-o altă țară, dar a fost detectat în Africa de Sud, deoarece există supraveghere activă și secvențiere a datelor. Cred că e foarte important de subliniat asta. A fost identificat în Africa de Sud pe 9 noiembrie, dar deja multe țări au raportat această variantă. 

Nu cred că există dovezi că toate acele cazuri sunt legate de Africa de Sud. Nu poți victimiza o țară care a identificat o variantă.

Revenind la întrebarea inițială: ceea ce știm este că, dacă oamenii nu sunt vaccinați, înseamnă că se pot infecta mai ușor. Și felul în care au loc mutații ale virusului este prin infectarea oamenilor. Înseamnă că în rândul populațiilor care nu sunt vaccinate, există un risc mai mare să apară mutații decât în rândul populațiilor cu o rată mare de vaccinare. 

– S-a vehiculat teoria că mutațiile au apărut la pacienți cu HIV care s-au infectat cu coronavirus, iar tratamentul nu a făcut față. 
Este o ipoteză foarte logică și cred că a fost confirmată într-un caz în care un pacient imunodeprimat are mai multe variante. Dacă iei un grup de oameni care sunt imunodeprimați și un grup de oameni care sunt sănătoși și îi expui la virus, atunci este probabil să obții mai multe replicări la persoanele care sunt imunodeprimate, deoarece sistemul lor imunitar nu este capabil să controleze replicările virusului. Cu cât au loc mai multe replicări, cu atât este mai probabil să genereze mutații. Prin urmare, această ipoteză are sens: în situațiile în care imunodepresia este foarte răspândită, este posibil să ducă la problema creării mutațiilor, dar încă nu este ceva dovedit.

Accesul la vaccin este încă o problemă 

– Rata de vaccinare în Africa de Sud e relativ scăzută. Sub un sfert din populație a fost complet vaccinată. Care sunt cauzele pentru asta? 
– Nu sunt o persoană căreia îi place să compare țările. Sunt atât de mulți factori care diferențiază o țară de alta. Acești factori trebuie luați în considerare atunci când faceți o comparație. De exemplu, Africa de Sud și restul Africii au fost în rândul din spate în ceea ce privește accesul la vaccin, prin felul în care s-a făcut aprovizionarea. Țări precum Marea Britanie și SUA au început programele de vaccinare încă din decembrie anul trecut. 

Aici am început vaccinarea în jurul lunilor aprilie, mai a acestui an. Cred că țara s-a descurcat incredibil de bine pentru a ajunge la nivelul actual de vaccinare într-un timp scurt. 

În acest moment se pare că nu mai avem probleme cu aprovizionarea. Inițial am avut mai multă cerere decât oferta de vaccin, dar acum ne stabilizăm. Oferta pare să fie suficientă. Provocarea acum este cum să ducem aceste vaccinuri persoanelor care au nevoie. Accesul la vaccin este încă o problemă. Avem un număr substanțial de oameni care locuiesc în mediul rural. Majoritatea unităților de sănătate nu sunt accesibile majorității oamenilor. Oamenii trebuie să călătorească pentru a putea ajunge la acele clinici. Pentru a răspunde la aceste provocări, s-a dezvoltat conceptul de clinici mobile. Este una dintre soluții. 

Dacă compari Africa de Sud cu restul țărilor africane, cred că și campania de vaccinare merge destul de bine. Dar nu poți spune că te descurci bine când 70% din populație nu este vaccinată. Mai este mult de lucru în ceea ce privește sensibilizarea publicului și educarea sa, și eliminarea oricăror bariere care există în ceea ce privește accesul oamenilor la vaccin. 

– A existat reticență față de vaccin în rândul populației?
– Cred că reticența oamenilor este un factor. Președintele a declarat că a constituit un comitet consultativ pentru a dezbate tema vaccinării obligatorii. De asemenea, se depun eforturi mari pentru a comunica și educa publicul cu privire la beneficiile vaccinului. 

– Ce fel de inițiative există în acest sens? 
– De exemplu, oameni ca mine dau multe interviuri. Am mai avut un interviu de dimineață. Nu obișnuiam să facem asta înainte de COVID. Suntem ocupați cu munca noastră, dar ne dăm seama de importanța de a transmite mesajul publicului pentru ca acesta să fie informat și să poată lua decizii. Există, de asemenea, comitete înființate de guvern care analizează cel mai bun mod de a comunica cu publicul, de a-l educa. Sunt o mulțime de cercetări în curs pentru a înțelege care sunt principalele motive pe care oamenii le invocă pentru a nu se vaccina. Odată ce înțelegem motivele, putem să venim cu niște soluții.

Descoperirea noii variante, o problemă științifică, dar politizată 

– Mai multe țări au impus interdicții de călătorie internaționale pentru Africa de Sud și alte țări africane – ce efecte credeți că vor avea aceste interdicții?
Oricât de mult politica și știința trebuie să conlucreze, cred că, uneori, cele două trebuie delimitate. Descoperirea noii variante a fost o problemă științifică și care, din păcate, a fost politizată, iar consecințele nu sunt bune.

– Este o strategie bună din punct de vedere epidemiologic? Are sens din punct de vedere științific sau este doar o mișcare politică?
– Pentru a avea sens, trebuie să vedem sensul în context. Aici nu vorbim despre un organism nou. Dacă descoperim un virus nou, care este periculos, lucrul logic este să închidem granițele, astfel încât să îl poți controla. Nu neapărat granițele întregii țări, se pot închide anumite districte pentru a restricționa circulația oamenilor, astfel încât să poți investiga ce se întâmplă înainte ca situația să scape de sub control. Dar în acest caz avem de-a face cu un virus care este deja global și știm că virusul este în mutație. Oamenii de știință identifică o astfel de mutație și apoi, dintr-odată, țara este exclusă. 

Citeşte şi:

Un profesor în vaccinologie din Africa de Sud explică unde greșesc autoritățile în lupta cu varianta Omicron

Viața în Germania a unor macaragii cărora România nu le-a oferit multe. De 1 Decembrie și-au pus tricolorul în cabină, dar nu vor acasă: „Aici ne simțim apreciați”

Cum arată viața într-o țară cu rata de vaccinare de 86% și granițele închise până anul viitor

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Observatornews.ro
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer