MENIU CAUTĂ

VIDEO/ Mircea Geoană: România are o imagine catastrofală, mai proastă decât înainte să intre în UE

Distribuie

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană atrage atenția că România are o imagine ”catastrofală” pe plan extern, din cauza crizelor politice care s-au succedat în ultimul an. Diplomatul subliniază că țara noastră trebuie să investească în propria reputația, în caz contrar rămâne blocată la ”periferia” Uniunii Europene. 

România are o imagine ,”mai proastă decât înainte de aderare (la Uniunea Europeană, în 2007 – n.r)”, a spus Mircea Geoană, marți, la interviurile Libertatea Live.

”Este o chestiune preocupantă. E ca în marketing. Uneori, reputația vinde produsul. România, în momentul de față, are nevoie să investească în brandul de țară, în reputația noastră externă, avem lucruri de arătat”, a spus fostul ambasador al României la Washington.

”Dacă vrem să nu rămânem la periferia Europei și să ajungem dincolo, trebuie să facem treabă mult mai serioasă pe plan intern, trebuie să reconstruim în imaginea noastră externă, care este catastrofală în acest moment, și nu în ultimul rând, să încercăm fim mai inteligenți și mai ageri în renegocierea contractului la nivel european”, a adăugat Mircea Geoană.

Numirea Vioricăi Dăncilă, un semnal bun

Mircea Geoană crede că instalarea Vioricăi Dăncilă la șefia Guvernului este de bun augur adăugând că europarlamentarii care au stat mulți ani la Bruxelles au făcut un ”salt calitativ”.

”Faptul că avem prima femeie lider la acest nivel în România nu este rău deloc. Lăsând la o parte orice altă considerație. Este un lucru foarte bun. Viorica Dăncilă, pe care o cunosc de mulți ani de zile, a stat, totuși, zece ani în Parlamentul European. Chiar dacă, să zicem, nu a avut un rol mai profilat, nu a ocupat funcții importante, zece ani de Bruxelles înseamnă mult (…) Eu zic să-i dăm șansa să ne arate ce poate și apoi să ne năpustim partizan cu hangerul încovoiat de tip oriental”, a afirmat fostul lider PSD.

”Protestele nu sunt o mișcare coagulată”

În opinia lui Geoană, manifestațiile din ultima perioadă sunt ”supape” utile de ”evacuare a energiei negative”.

”În esență, este un fenomen care nu este pur românesc. Această nemulțumire care mocnește și care erupe din când în când este proprie oricărei democrații. Oamenii care ies în stradă au o legitimă preocupare față de evoluția țării, cred că sunt și alții care vin acolo că sunt antiglobalizare, cu Roșia Montană, anarhiști, foști legionari. E acolo un pelmel pestriț despre care nu poți spune că este o mișcare coagulată”, a spus fostul ministru de Externe.

”Ar trebui să ne preocupe lipsa de reacție socială, decât supradoza de reacție socială. Unde se duce energia politică din stradă, este cineva capabil din partidele existente sau noi să capteze și să structureze o mișcare politică autentică? Nu știu”, a afirmat Mircea Geoană.


Citește și: 

EXCLUSIV / Mircea Geoană: Dragnea este interesat de prezidențiale. Poate fi candidatul PSD

Citește mai multe despre Bruxelles, diplomatie, guvern, Interviu, Parlamentul European și proteste pe Libertatea.

Comentarii