Agențiile de turism nu mai au acum nici un fel de venit și cheltuiesc din banii câștigați pentru aceste servicii, care, din nefericire, spune secretarul de stat, sunt din ce în ce mai puțin căutate de călători și de turiști .

Industria ospitalității este o industrie a păcii, iar în situații de incertitudine, de frică, boală sau război, ea încetează imediat, se oprește brusc. Efectele sunt devastatoare.

Secretarul de stat Răzvan Pîrjol:

Aproape 200.000 de locuri de muncă sunt afectate în industria ospitalității, spune secretarul de stat din Turism.

Ce se întâmplă cu banii dați în avans pentru vacanțe

Răzvan Pîrjol spune că banii oamenilor care au plătit în avans pentru pachetele turistice nu sunt acum la agenții, pentru că acestea i-au dat hotelurilor și companiilor aeriene, cele care oferă serviciile turiștilor. Din sumele plătite pentru vacanțe, agențiile iau doar un comision de 10%, restul sumei fiind pentru prestatorii de servicii.

”Apelul nostru este la calm și la răbdare. Cei care au achiziționat pachete de servicii pentru lunile de vară-toamnă merită să aștepte și să vadă cum evoluează lucrurile”, spune Răzvan Pîrjol.

Cei care au avut intenția de a călători în această perioadă direct afectată de coronavirus au posibilitatea de reprogramare a sejurului. Acesta e sfatul nostru. E imposibil pentru agenție să ramburseze în totalitate valoarea pachetelor de servicii.

Secretarul de stat Răzvan Pîrjol.

Secretarul de stat spune că recomandarea, urmărind și deciziile luate de alte state, este ca reprogamarea vacanțelor să se facă pe o perioadă de un an și jumătate sau doi ani.

El explică de ce nu mai pot fi restituiți banii plătiți în avans, total sau integral, pentru vacanțe.

”Prestatorii de servicii ar trebui să dea acum banii înapoi agențiilor, dar o parte din acei bani au fost utilizați deja pentru investiții, pentru pregătirea sezonului”, spune Răzvan Pîrjol.

Secretarul de stat spune că, fără măsuri de sprijin și fără solidaritate și înțelegere, există riscul ca unele agenții de turism să intre în insolvență.

„Nu ne dorim ca agențiile să intre în insolvență și să dispară. Ne dorim să avem empatie și înțelegere, ne dorim o reprogramare a pachetelor de servicii. Reprogramarea dă un suflu pentru a putea trece de această perioadă, în care nu există nici un fel de venit la agenții, există doar costuri”, a adăugat secretarul de stat.

Despre măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, secretarul de stat a spus că majoritatea sunt IMM-uri, iar Guvernul a luat deja decizii de sprijinire pentru acestea, incluzând șomajul tehnic și amânarea unor plăți sau împrumuturi fără dobândă. Urmează să fie luată și o decizie privind o mobilitate a forței de muncă și care să permită angajatorilor să nu își piardă angajații.

”E prematur să ne facem acum planuri pentru vacanța de vară”

Secretarul de stat spune că acum, după ce starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile și nu se știe cum va evolua pandemia de coronavirus, este riscant să sugereze cuiva să își facă planuri de vacanță pentru vara aceasta.

”Cred că trebuie așteptat de la o săptămână la alta evoluția situației coronavirusului. Este mult prea prematur astăzi, la jumătate de aprilie , să putem da prognoze pentru vară. Luna viitoare va fi decisivă și vom ști care va fi situația”, a adăugat Răzvan Pîrjol.

El îi sfătuiește pe turiști să aibă răbdare și dorința de a relua călătoria când se va putea, iar atunci poate vor alege mai întâi să meargă în vacanță în România.

Citeşte şi:

Ce măsuri au luat de Paște țările ortodoxe vecine României: Serbia a închis bisericile, Bulgaria a plasat capitala în carantină, pentru a opri exodul de sărbători

Distanțarea socială e necesară încă doi ani, susțin oamenii de știință. Când ar putea fi stins pericolul COVID-19

Prima reacție a Bisericii Ortodoxe după ce Klaus Iohannis a cerut revizuirea acordului dintre BOR și MAI: „Voluntarii erau mai bine echipați decât curierii”

Aproape un milion de români au contractele suspendate. Care sunt cele mai afectate industrii

Întrebare: Este permisă refolosirea declaraţiei prin modificare datei? Răspunsul Poliţiei pentru toţi românii

Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
PARTENERI - GSP.RO
Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Știrileprotv.ro
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)