Majoritatea lucrărilor și serviciilor sunt luate de firme care au conexiuni politice și care de ani buni beneficiază de miliarde de lei din bani publici. În prima parte a acestui demers, Libertatea a scris despre sectoarele 1, 2 și 3, în cea de-a doua parte au fost prezentate contractele semnate de Primăria Sectorului 4, iar în cea de-a treia parte, situația de la Primaria Sectorului 5 și Primaria Generală.

Primăria Sectorului 6 nu a publicat pe SEAP niciun contract încheiat în acest an. Oricum, contractele instituției conduse de Ciprian Ciucu sunt publicate pe platformă cu o întârziere destul de mare. Așa că vom aprofunda contractele mai vechi, dar care au fost făcute publice de la începutul acestui.

Primele două contracte sunt un rest de executat pentru proiectul „Construire corp grădiniță în incinta cartierului ANL Brâncuși din Sectorul 6 al Municipiului București” cu o valoare totală de aproape 25 de milioane, câștigate de Gold New Project AG SRL și Network Complex Construct SRL.

Gold New Project AG a fost înființată, în 2015, într-un sat din Teleorman, de Ferăstrău Dănuț. Și de atunci a fost implicată în peste 30 de contracte cu statul. Ferăstrău mai lucrează și prin firma de construcții Royal Building Contractors AG, cu care are mai multe contracte cu instituții ale statului.

LIVESCORE România – Ucraina. Tricolorii fac un meci mare. Stanciu, R. Marin și Drăguș, goluri de generic
Recomandări
LIVESCORE România – Ucraina. Tricolorii fac un meci mare. Stanciu, R. Marin și Drăguș, goluri de generic

Network Complex Construct SRL și-a schimbat acționarii de cinci ori de când s-a înființat, în 2019. Recent, firma a ajuns pe mâna unei tinere de nici 25 de ani, pe nume Anca Gabriela Tudorache.

Alexandru Bunea, fostul subaltern al lui Sorin Oprescu

INVESTIGAȚIE | Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Alexandru Bunea, la un cazinou în Las Vegas

În urmă cu doi ani și jumătate, Primăria Sectorului 6 lansa o licitație pentru „Proiectarea și execuția lucrărilor de reparații și reabilitare ale străzilor, aleilor și parcărilor”. Valoarea era de aproape 100 de milioane și a fost împărțită în mai multe contracte subsecvente adjudecate de  asocieri între Danube Total Grup SRL, Bertoni Construct, Drum Concept, Alpenside și East Water Drillings.

În Danube Total Grup sunt asociați  Cristian Munteanu, Nicolae Alexandru Bunea și fii săi Traian Daniel și Alexandru.

Firmele familiei Bunea au fost întotdeauna apreciate de primarii din București. Din acest motiv, aceștia lucrează prin mai multe companii cu primăriile din Capitală. De exemplu, cu Primăria Sectorului 4 au contracte prin firma Terra Gaz Construct.

Fostul director al Ambulanței Neamț, condamnat definitiv la 4 ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită. Cât costa un post de asistent medical
Recomandări
Fostul director al Ambulanței Neamț, condamnat definitiv la 4 ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită. Cât costa un post de asistent medical

Alexandru Bunea a lucrat la Primăria Capitalei, pe vremea când era condusă de Sorin Oprescu, ca expert consolidări în cadrul Direcției Generale de Dezvoltare și Investiții. În acea perioadă încep și contractele cu statul, în special cu spitalele aflate în grija Primăriei Capitalei. Și de atunci nu s-a mai desprins de banii publici, doar în SEAP apar 35 de contracte în care figurează și Terra Gaz Construct și vreo zece pentru Danube Total Grup.

Denunțătorul lui Iulian Dumitrescu

INVESTIGAȚIE | Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Iulian Dumitrescu / FOTO: Hepta

În Bertoni Construct asociat unic este firma Laborator și Consultanță Construcții deținută de Ionel Pirpiliu. 

După cum Libertatea a scris aici, Ionel Pirpiliu l-a denunțat la DNA pe președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu. Ionel Pirpiliu este fratele fostului deputat PDL Ștefan Pirpiliu, patronul firmei Omega Star Sistems și aceasta beneficiară de contracte cu Sectorul 4.

Patronii Drum Concept, sunt vechi parteneri de afaceri cu familia Pirpiliu aceștia fiind asociați în mai multe firme. Asociații Drum Concept sunt Cristian Marinel Mihai, Alexandra Ulamei și Florin Diaconu. Toți sunt legați de cazul lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședintele autosuspendat al PNL și președinte al CJ Prahova.

Culisele luptei pentru șefia USR. Elena Lasconi, favorită pentru președinție. Pe cine are în spate
Recomandări
Culisele luptei pentru șefia USR. Elena Lasconi, favorită pentru președinție. Pe cine are în spate

Și cu Alpenside SRL ne-am întâlnit la Sectorul 4, firmă în care îl găsim singur pe Vlad Ionel Vameșu.  În trecut, firma s-a numit Util Construct Plus și Util Construct Prest și făcea parte din firmele controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, prin omul lui de încredere Sorin Freciu.

Despre East Water Drillings, firmă care are contracte și cu Primăria Sectorului 3, puteți citi mai multe aici. Compania este patronată de Vasile Sebastian Albulescu (60%) și Daniel Mihăilescu. Albulescu este un apropiat al PSD. El a fost coleg de școală și asociat cu ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (în firma Smartnet SRL, radiată în 2010). 

40 de milioane de lei pentru două firme

Un contract-cadru mult mai vechi, din 2020, dar din care Primăria Sectorului 6 încă plătește, a fost conceput pentru „elaborarea documentelor tehnico-economice pentru creșterea eficienței energetice a 1.020 blocuri de locuințe”. Valoarea contractului a fost de aproape 40 de milioane de lei, bani împărțiți de două firme care deja sunt cunoscute de la sectoarele 3 și 4.

Concrete & Design Solutions câștigă de ceva timp contracte cu primăriile sectoarelor 3 și 4. Compania are trei acționari: Alexandru Bogdan Fulga, Mihnea George Crihan și Diana-Ionela Tudor și a proiectat mai multe clădiri în sectorul 4. Printre ele, noile clădiri ale Pieței Sudului (inaugurată în 2020) și Pieței Norilor.
În portofoliu mai are un proiect despre care presa a scris extrem de mult, realizat împreună cu firma Yardman SRL: limitatorul de gabarit de la intrarea în pasajul Unirii din Capitală și care, pe 23 decembrie 2022, agățat de un autocar plin cu turiști greci, a ucis o persoană și alte 24 au ajuns rănite la spital.

Claudia Liliana Croitoru, fostă Georgescu, actual Popescu

Euro Building Ideea este o firmă preferată de primăriile sectoarelor 3, 4, 5 și 6 din București și de la Craiova, Buzău sau Târgoviște, de Ministerul Educației și Compania Națională de Investiții. Însă unul dintre cele mai mari contracte le-a primit de la Primăria Sector 4, în mandatul de edil al lui Cristian Popescu Piedone. Pentru studii de fezabilitate și servicii de consultanță, Piedone a plătit din bani publici aproximativ 7,6 milioane de euro.

Societatea comercială a fost fondată în anul 2003, de Claudia Liliana Croitoru, fost director adjunct al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) și fost șef de proiect la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În anul 2008, DNA a trimis-o în judecată pentru ilegalități cu fonduri europene. După patru ani ea a fost condamnată la trei ani cu suspendare. 

Firma este amintită și în dosarul de corupţie instrumentat de DNA împotriva fostului primar din sectorul 1, Andrei Chiliman.

Între timp, Claudia Croitoru a cesionat firma fiicei sale, Andra Sorina Croitoru (devenită, după căsătorie, Niculae).

De-a lungul timpului, Claudia Liliana a avut mai multe nume de familie: Georgescu, Croitoru, iar acum se numește Popescu. Sub acest nume împarte acum fifty-fifty Euro Building Ideea cu fiica sa.

Soții Rotaru au împrumutat PSD cu 890.000 de lei

Pentru servicii de proiectare și asistență tehnică privind „Extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor”, Sectorul 6 a alocat aproape 30 de milioane. 

Câștigătoare a fost asocierea de firme SOPSA ECO Innovation (firmă din Portugalia, una dintre cele mai mari companii care oferă soluţii sustenabile de gestionare a deşeurilor), Rotary Construcții Mentenanță, Netgreen Solutions și Bedamiro Holding Parcari Construct.

Rotary Construcții Mentenanță, prezentată și la sectorul 4, este a omului de afaceri Mihai Leonard Rotaru, un cunoscut susținător al PSD. Este de notorietate împrumutul de 445.000 de lei pe care l-a dat PSD în 2021.

De altfel, Rotaru Mihai Leonard a fost unul dintre sponsorii principali ai Gabrielei Firea în alegerile locale anterioare. 

Și Daniela Rotaru, soția omului de afaceri, s-a pus bine cu PSD, pe care l-a împrumutat, în 2020, tot cu 445.000 de lei. 

Mihai Leonard Rotaru are mai multe afaceri, dar în firma South East Expedition SRL este asociat cu Miron Mitrea și fiul acestuia, Vlad. Îndeletnicindu-se cu transporturile, South East Expedition SRL a împușcat, chiar în anul înființării – 2022, un contract pe ruta Vicșani (de la frontiera cu Ucraina) – Port Constanța, cu material rulant alocat de CFR Marfă. 

Rotaru este acționar în zeci de companii și are și o firmă offshore în Seychelles. 

FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (13)

Abiatar   •   28.05.2024, 07:49

Din pacate asa procedeaza toti

musatm000   •   27.05.2024, 23:25

Ciucu nu mi-a prezentat incredere inca de la inceput ,infractori protejati de lege sunt politicienii romani !

tomitan   •   27.05.2024, 21:13

Ce intrebare de grădinită.Normal că patronii care cotizează la buzunarul primarului si a camarilei de birocrati cu șpăgi grase castiga contractele cu banul public. PS.Acest lucru este valabil ptr toti primarii din aceaasta țară indiferent de culoarea politică. Toată scursura tării a intrat in politică

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Știrileprotv.ro
Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Dureros! Soțul Ancăi Molnar, omagiu la mormântul make-up artistului, la două zile după înmormântare: „Îți simt lipsa tot mai tare, mi-e atât de dor...”
Viva.ro
Dureros! Soțul Ancăi Molnar, omagiu la mormântul make-up artistului, la două zile după înmormântare: „Îți simt lipsa tot mai tare, mi-e atât de dor...”
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Libertateapentrufemei.ro
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
De ce să pui oțet pe parchet. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
FANATIK.RO
De ce să pui oțet pe parchet. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
GSP.RO
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
Cum să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat. Trucuri care te pot ajuta să faci față caniculei
FANATIK.RO
Cum să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat. Trucuri care te pot ajuta să faci față caniculei
Ce semnificație au cerceii și broșa purtate de Kate Middleton la prima ei apariție publică după diagnosticul de cancer. Mesajul ascuns pe care Prințesa de Wales a vrut să-l transmită
Unica.ro
Ce semnificație au cerceii și broșa purtate de Kate Middleton la prima ei apariție publică după diagnosticul de cancer. Mesajul ascuns pe care Prințesa de Wales a vrut să-l transmită
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Orangesport.ro
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Un politician AUR şi iubita lui, morţi în accidentul din Şcheia. Motocicleta pe care se aflau a spulberat un pieton, apoi s-a înfipt într-un cap de pod
Observatornews.ro
Un politician AUR şi iubita lui, morţi în accidentul din Şcheia. Motocicleta pe care se aflau a spulberat un pieton, apoi s-a înfipt într-un cap de pod
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă
HOROSCOP
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI