Pe perioada lunii iulie, in ”creierii” Muntilor Bucegi au rasarit mici covorase de flori rozalii. Langa superbele plante protejate de lege au “incoltit”, totodata, si cativa jandarmi din cadrul Centrului de Pregatire si Perfectionare Jandarmi Montani Sinaia, echipati pana in dinti cu unelte de escaladat si carnetele. Pentru ce sunt carnetelele? Pentru a-i alunga cu amenzi usturatoare pe turistii tentati sa culeaga bujorul, cunoscut pentru proprietatiile sale medicinale, sau pe cei ce le rup pentru a-si impleti traditionalele coronite.


In miezul verii, orice turist care strabate Muntii Bucegi poate sa dea nas in nas cu una din cele mai frumoase flori de pe plaiurile romanesti: bujorul de munte, sau, cum i se mai zice in popor, “smandarul”. Din cauza frumusetii, dar si raritatii sale, “Rhododendron Kotscky” are parte de paza mai ceva ca un VIP. Jandarmii montani au facut, pe toata perioada lunii iulie, patrulari pe zona muntoasa unde frumosul bujor roz a inflorit.  Acompaniati de un specialist in botanica, protectorii au facut ture si ziua si noaptea, pentru a se asigura ca nimeni nu se atinge de pretioasa planta.

Printre schimburile de garda facute la 1800 de metri altitudine, unde se aflau florile, jandarmii s-au confruntat cu fel de fel de situatii, mai mult sau mai putin amuzante. Unii turisti nu intelegeau de ce este ocrotita de lege, unii incercau sa se furiseze si sa smulga planta pe ascuns, iar altii nu plecau din rezervatie decat dupa ce erau informati ca amenda poate ajunge si la 100 de milioane lei vechi!

„Am urcat zi de zi pana la rezervatii”

”Daca fiecare turist ar lua o floare, atunci ce-am face? Noi incercam sa-i facem pe drumeti sa protejeze natura si sa o respecte, pentru ca nici noi nu mai facem fata tonelor de gunoaie pe care turistii le lasa in drum. In privinta bujorului de munte, care infloreste in perioada aceasta, multi, mai ales femeile, sunt tentati sa-l rupa, din diverse motive. Nu se multumesc doar cu peisajul frumos. Altii il calca in picioare, crezand ca daca o iau prin balarii ajung mai repede la destinatie. De aceea a fost in permanenta cate o patrula de jandarmi pe munte. Am urcat zi de zi pana la rezervatii si am stat de paza cate 12 ore”, ne explica unul dintre jandarmi, Sebastian Geana.

“Toata lumea stie ca Bucegiul este bulevardul alpin al Carpatilor”, adauga custodele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Adrian Ciorba.

Turistii care incearca sa smulga superbele plante doar de dragul de a avea o amintire parfumata au fost informati de jandarmii montani ca amenzile sunt usturatoare. Un bujor ii poate “costa” chiar si 100 de milioane de lei vechi

Acum, ca bujorul s-a ofilit, acesta nu mai prezinta o mare atractie pentru cei ce viziteaza Bucegii, dar, ca-ntotdeauna, floarea de colt este in topul preferintelor. Spre deosebire de bujor, care nu traieste in ghiveci pe balcon, toti cei care vin pe munte cauta sa ia acasa drept suvenir o floare de colt. Acesta se adapteaza mult mai usor la mediul urban, deci are mult mai mare cautare.

“Misiunea noastra nu s-a oprit la bujori, acum o sa stam sa-i fugarim pe cei care rup florile de colt si cei care fac mizerie. Asta este, sunt misiuni mai inedite, dar cineva trebuie sa incerce sa salveze macar ce a mai ramas”, spune unul dintre pazitori, aratand cu mana spre un morman de gunoaie inghesuit langa radacina unui copac.
 
Pana anul viitor jandarmii spera sa poata impune respect fata de natura, fara sa dea amenzi usturatoare si sa infrunte cat mai putine incidente. Anul acesta nu s-a inregistrat nici un accident grav in creierii muntilor si, alaturi de Salvamont, vor incerca sa impiedice orice eveniment neplacut.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri